Ce-au cerut și ce primesc… Răban și Dinescu vor noi dezbateri pe Legea pensiilor


Pentru următoarea întrunire a Comitetului de Dialog Civic pentru Problemele Vârstnicilor, șefii CARP și UGPR, filiala județeană, Grigore Răban (foto), respectiv Gheorghe Dinescu, au propus, spre dezbatere, sistemul pensiilor. Mare lucru nu s-a făcut în domeniu, dovadă stând și numeroasele intervenții făcute de-a lungul timpului de către cei doi șefi ai pensionarilor, iar dacă mergem mult mai în urmă, de către Răban pe vremea când activa ca deputat în Parlament. Cea mai nouă intervenție în domeniu datează din 2010 și poartă semnătura celor doi reprezentanți ai CARP și UGPR. Redăm, mai jos, o parte din adresa trimisă, în scopul îmbunătățirii sistemului de pensii, a situației pensionarilor, către Ministerul Muncii, Familiei și Protecției Sociale:

„Având în vedere că, în prezent, la propunerea Guvernului României, în Parlament, se află în dezbatere noua lege a pensiilor, care se dorește a fi o lege unitară, Consiliul Județean al Persoanelor Vârstnice și filiala județeană Vâlcea a Uniunii Generale a Pensionarilor din România, vin în fața dumneavoastră cu rugămintea de-a face totul ca în cuprinsul noii legi să fie trecute ca norme obligatorii de aplicare următoarele: 

1. Rămânerea ca bază de calcul al cuantumului pensiei tot metoda punctajului. Considerăm că realizarea numărului de puncte ca raport între suma totală a veniturilor lunare, anuale și pe întreaga durată a perioadei de contribuție a celui care solicită intrarea în pensie și salariu mediu brut pe economie din perioadele respective este o metodă corectă și eficientă.

2. Cuantumul pensiei lunare să fie prevăzut prin noua lege să se determine ca, așa cum apare în legea 19/2000 ca produsul dintre numărul de puncte și valoarea punctului de pensie și nu altfel. Valoarea punctului de pensie să fie stabilită de minimum de 45% din salariul mediu brut pe economie, care se ia în calcul la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.

3. Să fie stabilit, în mod obligatoriu și precis ca pensiile să fie indexate trimestrial cu 100% din rata inflației.

4. Să fie prevăzut prin noua lege a pensiilor ca impozitarea să fie făcută numai acelor pensii care depășesc cuantumul lunar de la 1.500 lei și nu așa cum se efectuează în prezent, de la 1.000 lei în sus.

5. Începând din acest an, numărul biletelor de tratament balnear pentru pensionari să fie majorat cu cel puțin 50% față de numărul realizat în 2009.

Facem, de asemenea, mențiunea că suntem de acord ca noua lege a pensiilor să fie lege unitară. Să fie deci o singură lege pentru toți cei ce solicită pensionarea, pentru toți pensionarii indiferent de activitatea pe care au desfășurat-o înainte de a intra în pensie, să fie o singură lege care să aibă la bază aceeași metodă de calcul, iar calculul să fie bazat pe un singur principiu, al contribuției. Casa Națională de Pensii Publice să fie singurul coordonator al între­gului sistem de pensie din România”. Toate aceste cerințe au fost înaintate și Parlamentului României. Și, întorcându-ne în timp, redăm și una dintre intervențiile ca deputat, în 1995, a actualului șef al CARP Râmnicu Vâlcea, Grigore Răban, Guvernului României, alături de răspunsul primit la interpelare:

„În județul Vâlcea, sunt peste 120 mii pensionari dintre care aproape 80 de mii sunt pensionari de stat. Există pericolul ca pensiile acestora să nu poată fi onorate la timp din lipsa resurselor financiare. La nivelul județului Vâlcea, restanțele regiilor autonome și ale societăților comerciale cu capital majoritar de stat se ridică la suma de 16,7 miliarde lei. Având în vedere faptul că situația din județul Vâlcea nu este singulară și că, pe total țară suma restantă este de 900 miliarde lei, cum și în ce mod va soluționa Guvernul această deosebit de importantă problemă socială pentru a asigura plata pensiilor, lunar, la termenele prevăzute? Având în vedere că se apelează la rectificări în cadrul bugetului de stat, pentru acoperirea acestor necesități stringente, ce sectoare vor fi văduvite de aceste sume și ce repercusiuni vor avea asupra activității lor?”

„În anul 1995, veniturile cuvenite bugetului asigurărilor sociale de stat s-au încasat cu foarte mare greutate. Cu excepția lunilor mai și iunie, încasările fiecărei luni s-au situat sub necesarul de plăți, astfel încât, pentru efectuarea la timp și în cuantumul legal a plății drepturilor cuvenite asiguraților acestui sistem s-a apelat la disponibilitățile anilor anteriori care, la 31 decembrie 1994, însumau 261 miliarde lei. Situația sesizată la nivelul județului Vâlcea de domnul deputat Grigore Răban desigur nu este singulară. Corpul de control al asigurărilor sociale a întreprins, de la începutul anului până-n prezent, un număr de 10.000 controale în unități, constatând contribuții datorate și neachitate de 554,5 miliarde lei pentru care s-au calculat majorări de 368,2 miliarde lei. Pe lângă intensificarea acțiunilor de control, pentru încasarea tuturor veniturilor cuvenite bugetului asigurărilor sociale de stat, s-a întreprins și o serie de măsuri în plan legislativ…plata salariilor să se efectueze simultan cu cea a contribuțiilor datorate fondului asigurărilor sociale de stat, sub control bancar; nevirarea contribuțiilor …să constituie «deturnare de fonduri» etc. …Referitor la cea de-a doua întrebare, arătăm că, întrucât bugetul asigurărilor sociale de stat, din care se finanțează plata pensiilor cuvenite pensionarilor acestui sistem este complet autonom față de bugetul de stat, rectificarea acestuia din urmă nu are nici un impact asupra primului.

Ministru de stat, Ministrul Muncii și protecției sociale, Dan Mircea Popescu”