Băile Govora încearcă o nouă înfrățire cu cehii de la Jesenik


• cehii cu care urmează să se înfrățească govorenii constituie o comunitate de 12.000 suflete înființată în anul 1267 la o aruncătură de băț de Polonia și au o vastă tradiție în turismul balnear

După cum vă informam și în edițiile noastre anterioare, condu­cerea administrativă a stațiunii Băile Govora a efectuat, în urmă cu câteva săptămâni, o vizită în Re­publica Cehă, la invitația omologilor din stațiunea balneară Jesenik: „Între 12 și 15 octombrie, o delegație a Primăriei orașului Băile Govora a participat la o vizită de informare în stațiunea balneară Jesenik, din regiunea Olomouc, Cehia. Vizita a avut loc ca urmare a invitației autorităților locale din orașul Jesenik. Delegația vâlceană a fost compusă din: Mihai Mateescu (foto, stânga) – Primarul orașului Băile Govora, Florin Trușcă – viceprimarul orașului Băile Govora, Mihai Mecu – consilier în cadrul compartimentului IT, Proiecte și Programe din Primăria orașului Băile Govora și Cosmin Dicu – membru în Consiliul consultativ al primarului orașului Băile Govora.
În timpul vizitei, au avut loc două runde de întâlniri cu primarul orașului Jesenik, Adam Kalous și Petr Prochazka, viceprimarul localității, prilej cu care au fost prezentate diferite proiecte implementate sau aflate în stadii de implementare și posibile oportunități de colaborare între cele doua localități. Totodată, în cadrul programului delegației din Băile Govora au fost incluse vizite la diferite instituții publice și private, vizite la sediul administrativ și cel de birouri din cadrul Primăriei Jesenik, Centrul de informare turistică, Centrul de servicii sociale și Școala de turism și Academia de gastronomie unde elevii învață să devină lucrători în turism, chelneri, bucătari și barmani.
De asemenea, a fost vizitată zona industrială a orașului unde primăria deține parcele de teren care sunt vândute la potențiali investitori. Astfel au fost demarate primele investiții non-poluante din domeniul producției de echipamente pentru bucătării, cosmetice, confecționarea de containere și așa mai departe. Foarte multe din investițiile locale au fost realizate cu fonduri de la Uniunea Europeană în cadrul unor proiecte transfrontaliere în cadrul unor parteneriate cu localități similare din Polonia, Jesenik aflându-se la circa 15 km de granița cu Polonia”, ne-a declarat edilul liberal Mihai Mateescu. Tot acesta s-a arătat încrezător că până la finele anului, cehii să le întoarcă vizita govorenilor, iar cele două comunități să se poată înfrăți cât mai repede.