Aroganţa, dispreţul şi iresponsabilitatea guvernamentală – la sfârşit de drum


Cilea_incruntatTupeul cântăreţilor de ode este fără limite. Acest lucru l-a dovedit încă o dată unul dintre politicienii locali apărut într-o seară pe sticla ecranului tv după ce guvernul pe care l-a susţinut cu o fervoare demnă de o cauză mai bună a picat săptămâna trecută la votul parlamentar.

Dacă tot se pricepe la osanale, de ce nu spune un cuvânt că astăzi aproape 9 milioane de români au atins pragul sărăciei, că suferă de lipsuri materiale severe şi că dintre aceştia 6,6 milioane nu reuşesc să-şi plătească ratele şi utilităţile, să petreacă o săptămână de vacanţă departe de casă, să dispună la două zile de o masă cu peşte sau carne?

Deşi promisiunile au curs în valuri, în ultimii 4 ani statul aflat sub sceptrul PDL a redus drastic acordarea de burse elevilor din spaţiul rural în funcţie şi de criteriul social, şi de merit. Iar pentru că tot vorbim despre elevi, mai trebuie să spunem că România deţine tristul record de a avea cel mai mare procent de copii şi adolescenţi ajunşi la o cotă critică de sărăcie. Unul din doi copii (48,7%) riscă excluderea socială, trăieşte într-o familie care nu-şi poate asigura strictul necesar.

Am în faţă un studiu sociologic internaţional care scoate la iveală fapte şi date cutremurătoare. Din cele 139 da state supuse analizei, România se regăseşte la coada clasamentului la majoritatea indicatorilor cercetaţi. Ţara noastră a atins trista performanţă de a se situa pe ultimele locuri în lume la infrastructură, politici guvernamentale, fiscalitate, agricultură, piaţa muncii etc. etc. Potrivit acestui studiu, calitatea infrastructurii româneşti se află pe locul 136, la politici agricole am coborât pe locul 130, tot pe acelaşi loc s-a aflat România la transparenţa deciziilor guvernamentale, adică aproape de locurile ocupate de ţări precum Haiti sau Yemen. Nivelul taxelor şi ineficienţa birocratică sunt considerate de cercetătorii internaţionali ca fiind cele mai grele pietre de moară care au adâncit România spre coada clasamentului. Aceiaşi specialişti mondiali subliniază că decăderea noastră trebuie căutată în lipsa de viziune şi în iresponsabilitatea guvernamentală. Statul este cel care a provocat majoritatea problemelor prin ratele de impozitare, birocraţie ineficientă, accesul la finanţare, reguli fiscale în permanentă schimbare şi, nu în ultimul rând, prin pierderea de sub control a evaziunii şi corupţiei. Noi ştim cel mai bine că în activitatea ultimelor 4 guverne succedate pe parcursul tot atâtor ani devenise o practică impunerea fără dezbateri democratice a unor decizii cu efecte pe termen lung asupra populaţiei.

Starea de lucruri instaurată în România nu mai putea continua în astfel de condiţii, trebuiau stopate abuzurile, măsurile coercitive, menţinerea în starea de cobai a românilor la tot felul de experimente economice şi sociale. Decizia a venit fără echivoc în plenul Parlamentului de săptămâna trecută.

Noul prim ministru desemnat, Victor Ponta, a transmis un mesaj clar care dovedeşte hotărârea sa de a reinstaura drepturile democratice, de a salva demnitatea şi onoarea naţională, de a eradica dispreţul şi aroganţa cu care largi categorii sociale au fost tratate de către oligarhia portocalie care se vedea pentru eternitate instalată în Palatul Victoria.

dr. ing. ION CÎLEA,

preşedintele Organizaţiei Judeţene Vâlcea a PSD