Angajații CET Govora IES LA PROTEST!


Neaplicarea Legii nr. 197 din 2021 este principala cauză
Textul publicat în Monitorul Oficial nr. 712 din 2021, în urma semnării de către șeful statului a Decretului nr. 846 din 2021, și intrat în vigoare la 17 august 2021 rămâne la stadiul de maculatură! De ce? Pentru că nu poate fi aplicat în mod retroactiv decât dacă apare un nou OUG care să menționeze că vor fi asimilate în condiții speciale de muncă și perioade lucrate înainte de publicare în M.O.!!!
Actul menționat stabilește că românii care au lucrat în „activitățile de producție, mentenanță și asimilate din unitățile de producție a energiei electrice în termocentralele pe bază de cărbune, incluzând și unitățile de extracție a cărbunelui, pentru personalul implicat direct și nemijlocit în utilizarea procedeelor și utilajelor specifice producției energiei electrice și extracției cărbunelui” timp de minimum 25 de ani vor beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare cu 13 ani. Pe scurt, femeile ar fi trebuit să se poată pensiona începând cu 17 august 2021 la 50 de ani, iar bărbații la 52 de ani.
În cazul în care intervin alte particularități (precum scăderea vârstei de pensionare pentru mame în funcție de numărul de copii născuți și crescuți), atunci vârsta de pensionare scade după aplicarea reducerii conform grupei de muncă. Totodată, cei care se încadrează în precizările de mai sus vor avea un stagiu complet de cotizare de 25 de ani, nu de 35.
Membrii Sindicatului 2015 CET Govora se vor aduna joi după-amiază, de la orele 16.00, în fața Prefecturii pentru un protest de solidarizare cu colegii de la Gorj care au demarat deja mișcările de stradă pentru neaplicarea acestei legi.
Sursă foto: Arhivă