Du-te la...

Curierul de Vâlcea pe YouTubeRSS Feed

31 octombrie 2020

„Am trăit mulţi ani în străinătate dar, în fiecare zi, m-am gândit la reîntoarcerea în ţară”


• declară prinţul Şerban Dimitrie Sturdza, prezent la Vâlcea cu ocazia lansării noilor modele Jeep
Nepot la a cincea generaţie în descendenţă directă din domnitorul Mihail Sturdza, prinţul Şerban Dimitrie Sturdza este cunoscut datorită tenacităţii cu care s-a luptat de-a lungul anilor pentru revendicarea averii familiei sale. Descendentul lui Dimitrie Sturdza (bunicul) şi al lui Ion Mihail Sturdza (tatăl) a revenit în ţară, în urmă cu mai bine de 17 ani, pentru a recupera ceea ce a intrat pe mâna statutului în 1948. Zilele trecute, am avut plăcerea să-l întâlnim pe Şerban Dimitrie Sturdza în Râmnic, la un eveniment organizat de dealer – ul auto AutoCalabria.

Domnule Şerban Dimitrie Sturdza , din ce ramură a Sturdzeştilor vă trageţi?
– Sunt direct descendent al domnitorului Mihail Sturdza, care a domnit, după cum bine ştiţi, între anii 1833-1849, sunt al 5-lea născut după domnitor şi sunt mândru şi fericit că sunt descendentul acestuia.
Care a fost traseul dumneavoastră educaţional?
– Am studiat la Liceul de Artă Tonitza din Bucureşti, am lucrat ca pictor decorativ, am emigrat în 1987 în Franţa unde am continuat studiile de arte plastice la Şcoala Superioară de Arte Moderne din Paris, apoi am lucrat în publicitate, tot în Franţa, ulterior am mers mai departe, am emigrat în Canada, unde am lucrat în arhitectura industrială, de unde m-am întors în România.
De ce aţi revenit în România?
– Am avut posibilitatea să trăiesc mulţi ani în străinătate dar, în fiecare zi, m-am gândit la reîntoarcerea în ţară. Sunt fericit că m-am reîntors acolo unde îmi era locul, adică în România. Din 1998 mi-am fondat o familie aici şi nu vreau să se mai ajungă la situaţia în care să fim obligaţi să părăsim ţara noastră. Locul românilor e în România!
Prima dată în Râmnic?!
Nu, deloc! Mi-am petrecut multe vacanţe în Râmnic, unde mă plimbam alături de mama mea pe străzile cu case frumoase. Am fost chiar şi la Schitul Jgheaburi, acolo unde încă mai trăieşte o călugăriţă care se roagă zilnic pentru mine. Îmi place mult acest oraş cochet şi liniştit.
V-aţi reîntors cu un ţel bine stabilit! Acela de revendica bunurile familiei dumneavoastră, confiscate de comunişti în 1948.
– Am petrecut mult timp prin tribunale şi este foarte greu. Dacă ajungem să recuperăm măcar 30% din patrimoniul familiei noastre, e bine. E o luptă lungă şi ostenitoare, pentru a-ţi face dreptate pe baza multor acte.
Sunteţi fan al mărcii auto Jeep?
Da! Am în prezent un Grand Cherokee model 2014, dar şi unul mai vechi. Pentru mine, modelul din 2014 este ceva extraordinar, un automobil foarte practic. Cred că este cel mai bun raport calitate/preţ de pe piaţă.
Care este relaţia dumneavoastră cu Alin Ionescu de la AutoCalabria?
– El este un prieten bun, ne-am cunoscut acum câţiva ani. Relaţia noastră s-a consolidat de la an la an, pentru că ne unesc pasiunea pentru maşini, dar şi plăcerea de a ciocni un pahar de vin bun.

Poți comenta aici

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alte articole de la Actualitate