Alimentele vor avea noi etichete la standarde UE
• consumatorii europeni vor avea acces la informații mai detaliate și mai ușor de înțeles în legătură cu produsele alimentare și cu băuturile pe care le achiziționează, conform noilor reguli ce se vor aplica în întreaga Uniune Europeană
Noile etichete vor avea scrisul mai mare, iar culoarea literelor va trebui să fie în contrast clar față de culoarea folosită pe fundal. Etichetele vor prezenta obligatoriu anumite informații nutriționale: numărul de calorii, procentele de sare, zahăr, proteine, grăsimi, colesterol, carbohidraţi, vitamine etc. De asemenea, va trebui să apară clar informații privind ingredientele care pot provoca alergii, precum gluten, nitriți sau sulfiți. Producătorul va trebui să utilizeze termeni ușor de înțeles, spre exemplu “sare” în loc de “sodium”. O altă regulă este specificarea țării de origine pentru alimente precum carnea de vită, mierea, uleiul de măsline și fructe și legume proaspete. „Regulamentul, adoptat recent de Parlamentul European, devine obligatoriu de aplicat peste trei ani. Cu toate acestea, producătorii români de alimente intenţionează să se adapteze mai repede noilor cerinţe. Va dura în jur de un an de zile până vor apărea pe piaţă produse care să aibă noile etichete. Noua regulă poate reprezenta şi doar o simplă informare a cumpărătorilor, în condiţiile în care consumatorul român nu este prea educat şi nu ştie să observe informaţiile cu adevărat importante. Proiectul conform căruia alimentele trebuiau triate în funcţie de culoarea bulinei se află în Senat: „fiecare produs alimentar să aibă înscris pe etichetă sau pe ambalaj o bulină de culoare verde pentru produsele sănătoase, de culoare portocalie pentru produse ce trebuie consumate cu moderaţie şi de culoare roşie pentru produse ce conţin substanţe sau aditivi alimentari care pot avea efecte dăunătoare asupra sănătăţii”, potrivit raportului Comisiei economice din Senat. Propunerea nu a putut fi implementată deoarece întâmpină opoziţia Guvernului, a Comisiei pentru drepturile omului, a Ministerului Sănătăţii şi a Federaţiei Patronale din Industria Alimentară. Această nouă regulă este eficientă pentru că va permite consumatorilor care au anumite sensibilităţi să se ferească de alergeni şi să-şi aleagă alimentele care nu le afectează sănătatea.