Alimentele vor avea noi etichete la standarde UE


Giosan-Lidia03• consumatorii europeni vor avea acces la informații mai detaliate și mai ușor de înțeles în legătură cu produsele alimentare și cu băuturile pe care le achiziționează, conform noilor reguli ce se vor aplica în întreaga Uniune Europeană

Noile etichete vor avea scrisul mai mare, iar culoarea literelor va trebui să fie în contrast clar față de culoarea fo­losită pe fundal. Etichetele vor pre­zen­ta obligatoriu anu­mite informații nutri­țio­nale: numărul de calorii, procentele de sare, zahăr, proteine, grăsimi, co­les­terol, carbohidraţi, vitamine etc. De ase­menea, va trebui să apară clar in­for­­­mații privind ingredientele care pot pro­voca alergii, precum gluten, nitriți sau sulfiți. Producătorul va trebui să uti­li­zeze termeni ușor de înțeles, spre exemplu “sare” în loc de “sodium”. O altă regulă este specificarea țării de ori­gine pentru alimente precum car­nea de vită, mierea, uleiul de măsline și fructe și legume proaspete. „Regu­la­mentul, adop­tat recent de Parla­men­tul European, devine obliga­toriu de aplicat peste trei ani. Cu toate aces­tea, produ­că­torii români de alimente inten­ţionează să se adapteze mai re­pede noilor cerinţe. Va dura în jur de un an de zile până vor apărea pe piaţă produse care să aibă noile etichete. Noua regulă poate reprezenta şi doar o simplă informare a cumpărătorilor, în condiţiile în care consumatorul român nu este prea educat şi nu ştie să obser­ve informaţiile cu adevărat im­por­tante. Proiectul conform căruia alimen­tele trebuiau triate în funcţie de culoarea bulinei se află în Senat: „fiecare produs alimentar să aibă îns­cris pe etichetă sau pe ambalaj o bu­lină de culoare verde pentru produsele sănătoase, de culoare portocalie pen­tru produse ce trebuie consumate cu moderaţie şi de culoare roşie pentru pro­duse ce conţin substanţe sau adi­tivi alimentari care pot avea efecte dău­nătoare asupra sănătăţii”, potrivit ra­portului Comisiei economice din Senat. Propunerea nu a putut fi imple­mentată deoarece întâmpină opoziţia Guver­nului, a Comisiei pentru dreptu­rile omului, a Ministerului Sănătăţii şi a Federaţiei Patronale din Industria Alimentară. Această nouă regulă este eficientă pentru că va permite con­su­matorilor care au anumite sensibilităţi să se ferească de alergeni şi să-şi alea­gă alimentele care nu le afectează sănătatea.