Ajunge „Cumințenia Pământului” și la Vâlcea?


• Ministerul Culturii vrea să plimbe opera lui Brâncuși peste tot, prin țară, în perioada următoare

Una dintre cele mai mari controverse ale momentului poate ajunge și în județul nostru. Asta după ce Ministerul Culturii și-a anunțat dorința de a arăta lucrarea marelui Constantin Brâncuși întregii suflări pentru ca efortul financiar al Guvernului, estimat la 11 milioane euro, să fie pe deplin apreciat de contribuabili.
Recent, Ministerul Culturii a anunţat că opera „Cuminţenia Pământului“ va fi achiziţionată de către stat şi că va fi expusă în curând la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” din Bucureşti. Guvernul a decis şi constituirea Fondului Brâncuşi, din resursele căruia vor putea fi achiziţionate opere de artă contemporană şi opere aparţinând catego­riei tezaurului patrimoniului cultural naţional.
Corina Șuteu, ministrul Culturii, a publicat duminică un mesaj pe pagina sa de Facebook cu privire la mutarea sculpturii „Cuminţenia Pământului” de la Muzeul Băncii Naţionale la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”, în care spune că acţiunea are ca menire expunerea cât mai mare a operei, că aceasta nu va fi accesibilă doar bucureştenilor, deoarece va fi „itinerantă în România”, dar şi că proiectul de construcţie a unui atelier Brâncuşi la Muzeul Satului nu se află în planurile ministerului: „Mutarea «Cuminţeniei Pământului» în acest spaţiu este menită unei expuneri cât mai largi a lucrării, pentru un public cât mai numeros şi mai divers, ce o va putea recepta în multiplele ei valenţe, nu doar în siajul tradiţiei artistice din care provine. Faptul că, într-o primă fază, «Cuminţenia Pământului» va fi găzduită de Muzeul «Dimitrie Gusti» nu înseamnă că ea va fi accesibilă doar bucureştenilor: în viitorul apropiat, lucrarea va fi itinerantă în România, urmând să fie expusă în contexte speciale, în muzee de artă, galerii etc.”