Site icon Curierul de Vâlcea

Acțiunile agresive ale PCC SE au contribuit fundamental la problemele financiare ale Oltchim

PCC SE, acționarul minoritar ostil al Oltchim Râmnicu Vâlcea, continuă să mistifice realitatea în funcție de propriile interese răspândind informații false care afectează grav imaginea companiei.

În ultimul comunicat de presă al acționarului minoritar al companiei se afirmă că “Oltchim raportează rezultate negative de cinci ani consecutiv, cu mult înainte ca PCC să devină acţionar minoritar. Aceste rezultate negative se datorează exclusiv managementului defectuos şi nu acţiunilor întreprinse de PCC”.

Ținând cont că Oltchim se află în plin proces de privatizare și afirmații de acest gen pot prejudicia imaginea companiei, managementul companiei se vede obligat să facă o serie de lămuriri importante, menite să răspundă afirmațiilor neadevărate lansate de acționarul minoritar PCC.

În urma cu cinci ani, înainte ca PCC SE să intre în acționariatul companiei, Oltchim înregistra următoarele rezultate financiare: cifra de afaceri de 491,369 milioane de euro, exporturi în valoare de 354,017 milioane de euro, investiții în valoare de 51,841 milioane de euro și un profit de 2,491 milioane de euro.

Imediat după intrarea în acționariatul Oltchim, PCC SE a derulat o serie de acțiuni ostile în urma cărora activitatea companiei a fost blocată, iar societatea a suferit grave prejudicii de imagine. În urma demersurilor făcute de către PCC în anul 2007 valoarea de piața a Oltchim a scăzut de la 1 miliard euro (media anului 2007) la 100 milioane euro la sfârșitul anului 2007. În primele trei tri­mestre din anul 2007, înainte ca PCC SE să devină acționar al Oltchim, socie­tatea a înregistrat profit, iar pe tot anul 2007 a înregistrat profit din activitatea operațională. Cheltuielile financiare ale societarii au crescut de la 4 milioane euro în primele 9 luni, la 31 milioane euro la sfârșitul anului 2007, ceea ce a dus la înregistrarea unei pierderi în anul 2007 de 28 milioane euro, ca urmare a acțiunii de blocare a majorării capitalului social de către PCC care nu și-a ținut angajamentul din scrisoarea depusa la AVAS în iunie 2007, prin care a promis că va participa la majorarea capitalului social. În ciuda acuzațiilor  PCC SE, Oltchim nu a primit garanții de stat din anul 2000, nu are datorii la bugetul de stat și  nu a beneficiat niciodată de scutirea de la plată a impozitelor.

Acțiunile PCC în ultimii ani s-au concentrat pe deschiderea de litigii, alungarea oricăror finanțatori interesați să investească în Oltchim și discreditarea managementului, toate acestea conducând la nefuncționarea uzinei la capacitate maximă și, în final, la pierderi importante. PCC SE este direct răspunzător de blocarea activității societății, de funcționarea redusă a acesteia și de toate pierderile înregistrate în ultimii ani.

Strategia de integrare a Oltchim, prin preluarea pirolizei de la Arpechim, a fost apreciată de toți consultanții independenți specializați în domeniu ca fiind singura soluție viabilă prin care Oltchim își poate asigura fluxul de materii prime. PCC ignoră faptul că Oltchim este un mare combinat care are nevoie lunar de zeci de mii de tone de materii prime și nu o fabrică care poate funcționa neintegrată cu furnizorii de materii prime.

Deși în 2008 PCC a respins strategia de dezvoltare propusă de manage­mentul Oltchim de a dezvolta producția de polioli și oxo-alcooli, în prezent, aceeași strategie este recomandată ca alternativă de către PCC, care o și implementează la fabrica din Rokita, Polonia, ceea ce dovedește acțiunea duplicitară a PCC.

Acțiunile concentrate de diminuare a valorii Oltchim se înscriu în strategia PCC SE de a bloca activitatea Oltchim în vederea preluării societarii la o valoare cât mai scăzută.

Considerăm că PCC nu are capacitatea de a prelua o companie de talia Oltchim atâta vreme cât întreg grupul PCC SE a înregistrat în anul 2010 o cifră de afaceri de numai 680 milioane euro ceea ce ar reprezenta aproximativ 60% din realizările Oltchim la capacitate maximă și integrat cu piroliza de la Arpechim.

Exit mobile version