Abureală electorală


• la finalul unei vizite la Uzina Dacia de la Mioveni, premierul Ponta a anunţat că segmentul rutier Piteşti – Sibiu va fi trecut în Programul Operaţional de Transport ca autostradă

„Am stabilit foarte clar că în Programul Operaţional de Transport, pe care Guvernul îl va aproba până la sfârşitul acestui an în baza Master – Planului de Transport, segmentul Piteşti-Sibiu este trecut ca segment de autostradă. Vă spun acest lucru în calitate de prim-ministru, nu în calitate de candidat la preşedinţie, pentru că un preşedinte în România nu face autostrăzi. Poate să le promită, dar le promite degeaba. Autostrăzile sunt făcute de către Guvern, în baza finanţărilor europene, iar includerea segmentului Piteşti-Sibiu în master – plan ca autostradă permite finanţarea europeană”, a declarat premierul Ponta la finalul unei vizite în judeţul Argeş. Jucându-se cu termenele de execuţie şi cuvintele, Ponta a adăugat că legătura rutieră va fi realizată în două etape, mai întâi ca drum expres şi apoi ca autostradă. „Această promisiune nu are legătură cu campania, pentru că ştiu că dacă ajung preşedinte nu o să pot să fac autostrăzi. Dar are legătură cu master-planul pe care domnul ministru l-a prezentat, inclusiv aici la Mioveni, şi pe care Guvernul îl va aproba ca program Operaţional de Transport în noiembrie – decembrie. Va prevede foarte clar regim de autostradă, va prevede finanţarea în două faze, pentru drum expres în prima fază, cu tot cu expropriere, studiu de fezabilitate pentru autostradă şi imediat ce avem finanţarea finală, ca autostradă. Important este să începem”, a mai spus Ponta.
În acelaşi timp, ministrul Dezvoltării Regionale, Liviu Dragnea, a declarat la Horezu că între Sibiu şi Piteşti va fi construită o autostradă şi că în cel mai scurt timp vor începe exproprierile. „Vreau să fac o precizare pe care a făcut-o şi premierul: informaţia importantă şi corectă este că în Master Planul de Transport al României, care este singurul document oficial, acolo tronsonul Sibiu-Piteşti este trecut autostradă. Faptul că până a se ajunge la autostradă se trece prin nişte faze intermediare este important, dar nu este determinant. Cert este că prima operaţie va fi exproprierea pentru autostradă, urmând să se decidă ulterior dacă se trece prin faza intermediară de a se construi un drum expres sau se face de la bun început autostradă. Exproprierile vor începe cât de curând, important este de ştiut că între Sibiu şi Piteşti va fi autostradă”, a precizat Dragnea.