ABA OLT: Poluarea de pe pârâul Sâmnic nu se confirmă


În după-amiaza zilei de 3 septembrie 2019, în jurul orei 17.25, a fost anunțată, de către un cetățean la 112, mortalitate piscicolă pe pârâul Sâmnic, în zona comunei Budeşti, județul Vâlcea.
La faţa locului s-au deplasat reprezentanți ai Gărzii de Mediu, ISU şi ai Sistemului de Gospodărire a Apelor Vâlcea. La o primă evaluare s-a constatat mortalitatea piscicolă (aproximativ 2 kg puieți), în aval de punctul de lucru DC 29, unde este în desfășurare execuţia unui pod din beton peste pârâu. Reprezentantul Sistemului de Gospodărire a Apelor a prelevat probe de apă pentru efectuarea analizelor fizico-chimice, în laboratoarele de Calitate a Apei ale A.B.A. Olt.
Până la efectuarea și interpretarea analizelor, directorul Administrației Bazinale de Apa Olt (ABA), Ștefan Prală (foto alăturat), a trimis din nou în teren o echipă formată din reprezentanți ai Inspecției Bazinale de Apă Olt (IBA) și ai Inspecției Teritoriale de Apă (ITA), din cadrul Sistemului de Gospodărire a Apelor Vâlcea, pentru monitorizarea situației create în urma mortalității piscicole.
Având în vedere valorile indicatorilor de calitate a apei ce au fost determinate ca urmare a prelevării probei de apă din punctul amonte pod peste pârâul Sâmnic în localitatea Budești, la data de 03.09.2019, vă comunicăm că apa de suprafață se încadrează în clasa a II-a de calitate a apei, conform Ordinului 161/2006 pentru aprobarea Normativului privind clasificarea calității apelor de suprafață în vederea stabilirii stării ecologice a corpurilor de apă, exceptând indicatorul „materii în suspensie și pierderilor la calcinare” ce nu este normat în respectivul ordin.
• Mihaela COCA – Compartimentul de Comunicare, Relaţii Publice și Relaţii cu Presa al ABA Olt