9 octombrie – mare miting de protest


• ALFA a demarat o campanie naţională de proteste la adresa USL-ului

• chimiştii vâlceni vor să marcheze în stradă „un an de haos şi minciuni”

Aproximativ o mie de sindicalişti sunt aşteptaţi miercurea viitoare să le „ureze de bine” prefectului şi preşedintelui Consiliului Judeţean, adică reprezentanţilor direcţi ai Puterii useliste în judeţul nostru. Confederaţia Naţională a Sindicatelor ALFA a definitivat calendarul protestelor de toamnă iar Vâlcea a primit data de 9 octombrie pentru a protesta împotriva actualei guvernări şi a stării economice tot mai precare a Vâlcii: „Va fi cel mai mare miting din acest an, încercăm să ne concentrăm forţele pentru a da trezirea actualilor guvernanţi şi de la Bucureşti, ca şi de la Vâlcea. A trecut un an de când haosul a luat în stăpânire acest judeţ după criza de la OLTCHIM, cred că ne-ajunge această stare şi minciunile în serie ale acestei Puteri. Suntem gata de noi dosare penale, dacă e cazul dar le vom aduce aminte şi prefectului şi preşedintelui CJ că nu şi-au onorat datoriile pe care le aveau faţă de noi”, ne-a dezvăluit Ionel Vâncea, vicepreşedintele UST Cartel ALFA Vâlcea. Acesta a dezvăluit că încearcă să adune toată mişcarea sindicală pentru că situaţia economică a judeţului o impune: „Eu am mai spus-o şi nu glumesc, dezastrul Vâlcii e gata! Dacă nici acum, nu strângem niţel rândurile şi nu arătăm de ce suntem în stare, va fi prea târziu să se mai poată interveni. Trebuie să trecem peste orgolii şi răni mai vechi şi să arătăm Bucureştiului că nu suntem carne de tun. Profit de ocazie, să-i chem pe toţi colegii şi fraţii din sindicatele vâlcene să ni se alăture miercuri, 9 octombrie, la acest mare miting. Nu e protestul ALFA, e protestul Vâlcii!”

„Oricine să vină, numai PCC-ul nu!”

• crede cu tărie şi sinceritate Ionel Vâncea pentru care interesul rusesc la OLTCHIM este doar o perdea de fum

Săptămâna trecută, omul de afaceri clujean Ştefan Vuza a descins împreună cu un pluton de oameni de-ai săi pentru o expediţie la OLTCHIM. Ardeleanul a fost primit de toate capetele luminate ale judeţului ca un viitor investitor strategic numai că vizita sa nu a încântat pe toată lumea: „Omul a venit şi mi s-a părut cinstit. A spus că vrea să preia şi auxiliarele, că va respecta şi Contractul Colectiv de Muncă şi multe altele. Ce era să zică şi el? Nu ştii cum e când te duci împeţit?! Spui orice şi tot ce trebuie ca să iasă… tranzacţia. Problema e că nici el şi nici PCC-ul nu prea sunt firmele alea serioase de care ar fi nevoie să mişte combinatul. Astea-s firme de rangul doi, ca să le zic aşa. Nu ştiu de unde are resurse pentru o aşa privatizare, a zis de alte firme şi bănci, în fine. Lumea tot zice de ruşi, dar care ruşi?! Sunt vreo patru-cinci firme dar dintre ele nici una nu s-a mişcat mai cu spor, mai concret.  Vuza are marele avantaj că e român şi, pe faţă sau nu, trebuie cumva sprijinit. Dacă-l mai pui şi lângă PCC, parcă e şi mai bun, că mai rău decât polonezii ăia, nu ştiu cine ar fi. Oricine să ia OLTCHIM-ul numai Zaremba, nu… S-alege sigur praful dacă ajunge la mâna lui Zaremba”, crede Vâncea.

Contrar spuselor lui Vâncea, zilele trecute, presa centrală de specialitate anunţa că ruşii Oil Gas Trade (OGT) LLC şi-au reiterat planurile pentru OLTCHIM printr-o primă mişcare clară, înscriindu-se la licitaţia lansată vineri pentru vânzarea Ramplast – producătorul de profile PVC deţinut de combinat.

„Comitetul creditorilor Oltchim a aprobat, vineri, vânzarea Ramplast, iar administratorii judiciari ai Oltchim (Rominsolv şi BDO Business Restructuring) au stabilit data de 8 octombrie pentru organizarea licitaţiei. Preţul minim de pornire pentru înstrăinarea Ramplast este de 6.093.761 euro, fără TVA” scrie Bursa.ro. Ruşii de la Oil Gas Trade au promis autorităţilor investiţii de 300 milioane de euro în Oltchim. Ei vor să finan­ţeze Oltchim 2 până la privatizare (acel special purpose ve­hicle curăţat de datorii, dar care va cuprinde aproape toate acti­vele Oltchim) cu suma de maximum 50 milioane de euro. În plus, ruşii vor să primească contravaloarea în acţiuni la Oltchim 2 a acestei sume dacă nu vor fi desemnaţi câştigători în procesul de privatizare. „Vânzarea Ramplast este văzută ca un pas extrem de important pentru viitorul Oltchim, care are nevoie de minimum 15 milioane de euro pentru majorarea producţiei şi securizarea contractelor pentru anul viitor. Piraeus Bank şi Banca Transilvania vor să finanţeze Oltchim cu până la 10 milioane de euro, iar condiţia celor două bănci ar fi fost obţinerea acceptului comitetului creditorilor pentru vânzarea Ramplast”, adaugă ziarul central.