25 OCTOMBRIE – ZIUA ARMATEI ROMÂNIEI


Ziua Armatei României este momentul aniversar al spiritului măreţ al celor ce şi-au  împletit destinele cu cel al Ţării, punându-le în slujba vegherii prelungite la pacea sufletească a unui întreg neam.

Prin semnificaţia sa, această zi readuce în memoria noastră, a tuturor, faptele de arme ale ostaşilor români căzuţi pe câmpurile de luptă – în vremuri mai vechi sau mai noi-pentru apărarea fiinţei naţionale şi a gliei strămoşeşti, pentru libertate şi siguranţa noastră. Este ziua în care ostaşii Armatei Române au pus capăt ocupaţiei străine, eliberând ultimele plaiuri de pământ românesc.

25 octombrie constituie un înălţător şi pios moment de aducere aminte a celor care au luptat până la sacrificiul suprem pe fronturile cumplite ale ultimei conflagraţii mondiale şi a glorioaselor fapte de arme ale bunilor noştri părinţi şi bunici.

Momentele relevante ale istoriei Armatei României demonstrează că, permanent am ştiut să ne dezvoltăm în sprijinul naţiunii române, dar mai ales am ştiut să luptăm pentru păstrarea identi­tăţii şi independenţei acesteia. Eroii noştri sunt la loc de cinste în cartea de aur a istoriei neamului, sângele acestora, vărsat pe câmpurile de bătălie, demons­trând curajul, spiritul de sacrificiu şi dragostea de patrie ce a animat întot­deauna militarii români, din cele mai îndepărtate vremuri până în prezent.

În războaiele mondiale, militarii români au luptat pentru realizarea şi apărarea idealurilor de unire a tuturor românilor într-o singură ţară.

Aderarea României la Uniunea Europeană nu ar fi fost posibilă fără aportul definitoriu al Armatei Române, prin întărirea stabilităţii regionale şi aderarea la NATO.

Armata României şi România trăiesc o perioadă istorică prin participarea la cele mai complexe şi importante operaţii militare, în afara teritoriului naţional, după Cel de-al Doilea Război Mondial.

Prezenţa noastră în teatrele de operaţii aduce respectul partenerilor de coaliţie, al comunităţii internaţionale, atât pentru gestul în sine de a participa, cât şi pentru felul în care militarii români îşi demonstrează măsura profesionalis­mului. Consecvenţi principiilor noastre, am demonstrat partenerilor că, plecaţi pe un drum, nu-i vom lăsa la jumătate şi că ne vom respecta angajamentele până la îndeplinirea misiunii.

Profesional şi operaţional, militarii români îşi fac datoria cu prisosinţă. Vă asigurăm că oricând vă puteţi baza pe noi! Nu vom ezita nici o clipă să inter­venim în ajutorul celor aflaţi în suferinţă şi nevoie, aşa cum am mai făcut-o pe timpul inundaţiilor sau al deszăpezirilor, cu ocazia transporturilor aeriene de urgenţă pe care le-am executat pentru salvarea vieţilor aflate în pericol. Tenaci­tatea eforturilor cotidiene şi de multe ori ano­nime ale fiecăruia dintre noi gene­rea­ză liniile de forţă pe care se sprijină încrederea cetăţenilor patriei noastre.

Armata României a plătit preţul în sânge şi lacrimi, prin eroii căzuţi pe câmpurile de luptă, care ne predau zilnic lecţii de viaţă şi loialitate faţă de ţară. Sacrificiul acestor eroi nu a fost în zadar şi astăzi trebuie apreciat ca atare.

Armata României a creat, prin tot ce au făcut militarii, o stare de spirit şi o imagine deosebită în rândul comunităţii internaţionale şi al populaţiei locale. Este obligaţia noastră, a tuturor să valorificăm acest capital în folosul României.

Armata României se bucură astăzi de prestigiu, câştigat printr-o istorie glorioasă de fapte de arme şi eroism. Militarii români, printre care şi geniştii vâlceni, au avut un rol important în consolidarea prestigiului internaţional al ţării noastre. Militarii sunt cei mai buni ambasadori ai imaginii României în lume. Exemplul lor de devotament, de profesionalism şi de curaj, dovedit atât în misiunile desfăşurate în teatrele de operaţii, dar şi în ţară în sprijinul populaţiei afectate la  dezastre, este un motiv de mândrie pentru fiecare cetăţean al acestei ţări. Ziua de 25 octombrie reprezintă un moment cu valoare de referinţă, atât pentru cei care poartă cu onoare şi mândrie uniforma militară, cât şi pentru întregul nostru popor. Este ziua în care ostaşii Armatei Române au pus capăt ocupaţiei străine, eliberând ultimele plaiuri de pământ românesc.

Este o datorie sfântă pentru fiecare dintre noi să dăm, de Ziua Armatei României, onorul solemn camarazilor noştri căzuţi la datorie şi să omagiem cu deosebit respect şi recunoştinţă sacri­ficiul lor.

maior Sorin Pancu,

purtător de cuvânt al Garnizoanei Vâlcea