21.336.000 lei pentru regularizare / amenajare pârâuri


Prin dispoziția Ministerului Apelor și Pădurilor, peste 90 de localități, inclusiv orașe ca Bacău, Brașov, Sfântu-Gheorghe, Târgu Ocna, Gura Humorului, Rădăuți, Horezu, vor fi apărate împotriva inundațiilor, în urma finalizării a 60 de lucrări hidrotehnice, realizate la nivel național de Administrația Națională „Apele Române” (ANAR). Din cele 60 de lucrări, 29 dintre acestea vor fi finalizate prin fonduri de la bugetul de stat, iar 31 vor fi realizate din surse proprii ale ANAR.
În vederea protejării populației, a locuințelor, precum şi a obiectivelor socio-economice, ANAR va finaliza până la sfârșitul acestui an lucrările hidrotehnice de apărare împotriva inundațiilor, investiții în valoare totală de 169.532.000 lei. Astfel, 116.125.000 lei (68,5% din valoarea totală de investiție) au fost alocați, în regim de urgență, din fondul de intervenție aflat la dispoziția Guvernului, în vederea înlăturării efectelor inundațiilor, prin HG 582/2018 și prin HG nr.516/2018.
Având în vedere faptul că viiturile din această vară au afectat lucrările hidrotehnice aflate în administrarea ANAR, lucrări care apără peste 90 de localități și care se regăsesc în peste jumătate din județele de pe teritoriul României, ANAR a considerat ca prioritate alocarea din surse proprii a sumei de 53.407.000 lei, reprezentând 31,5% din valoarea totală de investiții pentru aceste lucrări.
Lucrările constau în consolidări și refaceri de apărări de mal (în județele: Argeș, Botoșani, Hunedoara, Vâlcea), regularizări de albie și consolidări (în județele: Alba, Brașov, Neamț, Suceava, Vâlcea, Gorj, Bistrița-Năsăud, Timiș, Caraș-Severin), amenajări de albii (în județele: Alba, Arad, Argeș, Bacău, Suceava, Harghita, Galați, Maramureș, Sălaj), reabilitări și îndiguiri (în județele: Brașov, Covasna, Gorj, Mureș, Vâlcea), închiderea liniilor de apărare (în județul Timiș).
Sumele cele mai mari, peste 7.000.000 lei, de la bugetul de stat și/sau din sursele proprii ale ANAR, au fost alocate în județele unde au fost afectate cele mai multe lucrări hidrotehnice, respectiv județele Neamț, Vâlcea, Bacău, Alba, Covasna, Galați.

Situația din Vâlcea

În județul Vâlcea, au primit finanțare, spre a fi refăcute 12 lucrări hidrotehnice, cu o valoare totală de investiție de 21.336.000 lei, din care 13.271.000 lei (62% din valoarea totală) au fost alocați din fonduri de la bugetul de stat, iar restul de 8.065.000 lei (38% din valoarea totală) au fost alocați din surse proprii ANAR. Lucrările finanțate prin fondurile de la bugetul de stat constau în regularizare/amenajare pârâuri: Luncavăț, cu afluenții, pe sectorul Vaideeni-Horezu-Popești; pârâul Iazul Morților, pentru apărarea localității Băbeni (afectată de viiturile din această vară) și amenajarea pârâului Topolog, pentru apărarea localității Nicolae Bălcescu. Pe lângă aceste lucrări, ANAR va aloca fonduri, din surse proprii, pentru amenajarea, după caz, îndiguirea unor pâraie (Sâmnic și afluenții pe sectorul Cerna-Măciuca, pârâul Urșani, în dreptul localității Horezu, pârâul Ursana, în dreptul localităților Olanu, și Stoilești, pârâul Geamăna, la Drăgoiești, zona Buciumeni, pârâul Luncavăț, la Oteșani, zona Cârstănești, sector David-Cârjuliu, pârâu Stăneasca, la Stoilești, zona Izvoru Rece, pârâul Sasca, la Milcoiu, zona Ciutești-Tepșenari, pârâul Valea Plopilor, comuna Vaideeni).

Posting....