100 de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial


• în orașul francez Vincennes a fost vernisată expoziția „Armata Română – în Marele Război dintre 1916-1918”

(Corespondență din Paris de la Jean-Yves Conrad)

Între 1916 și 1919 începe, în Estul Europei, un război cunoscut în istorie ca prima conflagrație mondială. Din datele istorice, România a intrat în acest prim război mondial, de partea Antantei, în ziua de 15 august 1916 (de Sf. Maria, stil vechi). Artizanii acestui măreț act istoric sunt Regele Ferdinand și influenta sa soție, Regina Maria a României – „regina soldat” sau „mama răniților” – alături de Primul ministru de atunci, Ion Brătianu. Data actualizată a intrării României în război, pe stil nou, este 27 august 1916, când trei armate române au trecut la atac, traversând Carpații Meridionali, după care au intrat în Transilvania. Francezii, românii și rușii se aliază contra armatelor austro-ungare și germane. Intrarea României în război crează o miza strategică fără precedent, antrenând deschiderea unui al doilea front, care va grăbi sfârșitul războiului din vest. Luptele pentru putere dintre monarhiile europene cele mai mari vor avea ca martor un mare diplomat și strateg, pe generalul francez Henri Mathias Berthelot. Om de încredere al vestitului mareșal Joseph Jacques Joffre și șef al misiunii militare de asistență, Joffre va comanda mai mult de 1000 de ofițeri și soldați francezi care vor ajuta Armata Română la victoria în război.
Acest moment istoric săvârșit cu un secol în urmă n-a rămas fără ecou în Franța. În seara zilei de 26 august 2016 – cu o zi înainte de data oficială – a avut loc la Castelul din Vincennes, la Arhivele militare, inaugurarea unei expoziţii comemorative pe tema intrării României în prima conflagrație mondială. La vernisajul expoziției, fructul colaborării româno-franceze, printre diplomaţii şi personalităţile de seamă franceze şi române prezente am notat pe Excelenţa sa Luca Niculescu, ambasadorul României în Republica Franceză, care a ţinut să sublinieze ataşamentul deosebit și recunoștința poporului român, vizavi de Franţa, care, cum am specificat și mai înainte în corespondența mea, în momentele grele de pe frontul de luptă, a trimis în România o misiune militară franceză, comandată de generalul Henry Mathias Berthelot. Misiunea respectivă a sosit în România în octombrie 1916, la cererea guvernului român, contribuind la reorganizarea și pregătirea armatei. În prima jumătate a anului 1917, misiunea militară franceză a reuşit să întărească armata română şi să ajute la întregirea României Mari, pe data de 1 decembrie 1918, care a devenit şi Ziua Naţională a României.CASTEL BUN
Cu ocazia vernisajului expoziției memoriale a luat cuvântul și Excelenţa Sa Harlem Désir, Secretar de Stat la Ministerul Afacerilor Externe și Dezvoltării Internaționale, responsabil pentru afaceri europene, care a relatat despre marea cooperare din timpul Războiului de Întregire, dar şi de cea din perioda actuală, o cooperare excepţională între ambele state, care se va concretiza în luna septembrie și cu vizita de stat a Preşedintelui François Hollande în România.
În intervenția sa, Generalul Ştefan Dănilă, consilier la ministerul Apărării Naţionale şi fost şef al Statului Major General al Armatei României, a ţinut să sublinieze ataşamentul istoric al României vizavi de Franţa, care se concretizează și prin expoziţia de la Castelul Vincennes.
Vernisajul a fost onorat și de prezența domnului Michel Roussin, fost şef de cabinet al lui Jacques Chirac la primăria din Paris, care a făcut cercetări în România, în 1972, şi care a scris o carte memorabilă: „Pe urmele generalului Berthelot”, apărută în 2013, la Editura Guéna-Barley.
Cel care semnează această corespondență s-a născut și și-a trăit copilăria și adolescența în orașul Dieuze, în regiunea Lorena, sub amintirea anilor de eroism ai Armatei Române pe fronturile Primului Război Mondial, fiindcă în orașul meu de baștină se află cel mai mare cimitir din Franţa al ostașilor români, cu 947 de morminte și cruci care împânzesc un uriaș câmp funerar. Cu ocazia vernisajului despre care am pomenit mai înainte, mi-am reamintit de versurile Elenei Văcărescu, săpate în piatră pe Monumentul maestrului Ion Jalea, ridicat în incinta cimitirului din Dieuze, în memoria oștenilor români care și-au dat viața pentru România Mare: „D-al vostru vis eroic/ Ştiindu-vă stâpâni/ Dormiţi vegheaţi de Franţa/ Dormiţi soldaţi români.”
Somn de veci sub veghea Domnului, bravi eroi ai Armatei Române!

Explicația fotografiei de fundal:

Castelul Vincennes (în franceză Château de Vincennes) este o fostă reședință regală situată în orașul Vincennes, la sud-est de Paris. Este pe lângă Luvru și Palatul Versailles, fiind unul din cele mai faimoase castele din istoria Franței.