1 Octombrie – omagiul tâmplelor argintii


Adoptând Rezoluţia 45/106 din 1990, prin care ONU a stabilit că ziua de 1 Octombrie să fie înscrisă în calendar drept Ziua Internaţională a Persoanelor Vârstnice, acest organism a dorit ca statele lumii, guvernele lor, să omagieze generaţiile vârstnice pentru contribuţia lor la dezvoltarea societăţii, la progresul omenirii.

De atunci, în toate ţările membre ale ONU, la 1 octombrie, au loc manifestări variate care au ca scop cinstirea vârstnicilor precum şi aducerea în prim-planul preocupărilor autorităţilor statului, al opiniei publice, a problemelor vârstnicilor deloc uşoare şi deloc puţine în multe ţări care le fac viaţa din ce în ce mai grea.

Pentru guvernanţii României, este o datorie de onoare să se gândească cu profund respect la pensionari, să le ofere condiţiile cele mai bune de trai. Nu trebuie să-i uiţi pe cei care ani de zile şi-au făcut datoria faţă de ţară, faţă de generaţia actuală, nu trebuie să uite eforturile şi sacrificiile pe care pensionarii le-au făcut pentru ca toţi cei de azi să poată să construiască viitorul. Vârstnicii, seniorii ţării reprezintă în prezent o categorie socială, se ştie, marginalizată, foarte mulţi dintre ei trăiesc într-o nemeritată şi umilitoare sărăcie. Este necesară o modificare a mentalităţii societăţii cu privire la psihologia îmbătrânirii.

Şefilor de state şi guverne li se recomandă să omagieze, cu acest prilej, persoanele în vârstă pentru contribuţia lor la dezvoltarea societăţii, a progresului economic şi cultural, şi insistă ca persoanele în vârstă să nu fie marginalizate după pensionare. Se ştie că sărbătorirea acestui eveniment – Ziua Internaţională a Persoanelor Vârstnice – a devenit o tradiţie pentru organizaţiile de pensionari din ţara noastră. Organizaţiile teritoriale ale pensionarilor din structura Federaţiei Naţionale a Sindicatelor Pensionarilor din România organizează, în fiecare an, la cluburile lor, la casele de cultură, variate acţiuni: spectacole, simpozioane, excursii etc.

Criza economico-financiară în care se află ţara noastră va influenţa probabil organizarea manifestărilor dedicate evenimentului respectiv dar, se speră că nu într-atât cât să fie organizate.

Liga Judeţeană „Solidaritatea” a Pensionarilor Vâlcea organizează sâmbătă, 1 octombrie 2011, începând cu orele 10. 00, la Biblioteca Judeţeană, un simpozion intitulat: „Pensionarii, în perioada crizei economice din ţară”. La acest simpozion, sunt invitaţi şi aşteptaţi să participe cât mai mulţi pensionari, pentru a dezbate problemele cu care ne confruntăm.