Vești bune: APIA se angajează să plătească în avans!


• Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că, în perioada 16 octombrie – 1 decembrie 2016, va efectua plata în avans aferentă Campaniei 2016

„Conform art. 75 din Regulamentul (UE) nr. 1306/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 decembrie 2013 privind finanțarea, gestionarea și monitorizarea politicii agricole comune și  de abrogare a Regulamentelor (CEE) nr. 352/78, (CE) nr. 165/94, (CE) nr. 2799/98, (CE) nr. 814/2000, (CE) nr. 1290/2005 și (CE) nr. 485/2008 ale Consiliului, este prevăzut că: ”Plățile din cadrul schemelor de sprijin și al măsurilor menționate la articolul 67 alineatul (2) se fac în perioada 1 decembrie – 30 iunie a anului calendaristic următor.  Plățile se fac în maximum două tranșe, în perioada menționată. În pofida primului și celui de-al doilea paragraf, statele membre pot plăti, înaintea datei de 1 decembrie, dar nu înaintea datei de 16 octombrie, avansuri de până la 50 % în cazul plăților directe și de până la 75 % în cazul sprijinului acordat în cadrul dezvoltării rurale menționat la articolul 67 alineatul (2).” De asemenea, precizăm că până la acest moment, APIA a efectuat plăți pentru Campania 2015, în valoare de 1.936,12 milioane euro pentru un număr de 929.420 beneficiari (98,44 % din numărul total de beneficiari), pe toate tipurile de fonduri (Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), Fondul European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (FEADR) și Buget Național” anunță un comunicat oficial de presă al Agenției condusă de către Denisa Iacob.
„ De asemenea, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) reaminteşte că eliberează adeverinţe pentru beneficiarii schemelor de plată (schema de plată unică pe suprafață, plata redistributivă, plata pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu și măsurile de dezvoltare rurală), implementate de Agenție în cadrul Campaniei 2016, respectiv pentru cei care intenţionează sa acceseze credite în vederea finanţării activităţilor curente, de la instituțiile bancare și non-bancare care au încheiat convenţii cu APIA.  Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN – SA (FGCR) şi Fondul Naţional de Garantare a Creditului pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii IFN –  SA (FNGCIMM) garantează creditele acordate de bănci fermierilor. Toate convențiile încheiate între APIA, instituțiile bancare și non-bancare și FGCR/FNGCIMM vor fi postate pe site-ul instituţiei la adresa: www.apia.org.ro. Astfel, potrivit convenţiilor, la solicitarea scrisă a fermierului, APIA eliberează o adeverinţă prin care confirmă că acesta a depus cererea unică de plată pentru anul 2016 solicitând sprijin pentru schema de plată unică pe suprafață, plata redistributivă, plata pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu și/sau pentru măsurile de dezvoltare rurală. De asemenea, prin adeverinţă se confirmă, la data emiterii acesteia, suprafaţa determinată pentru plată pentru schemele de plată care fac obiectul convenției, că s-a efectuat controlul administrativ asupra cererii beneficiarului referitor la eligibilitatea schemelor de plată care fac obiectul convenției și că beneficiarul, la data emiterii Adeverinței, nu face obiectul excluderilor de la plată pentru aceste scheme de plată, îndeplinind condițiile generale pentru acordarea sumelor cuvenite, în conformitate cu legislația în vigoare.
APIA va avea în vedere următoarele:să comunice imediat Băncii Creditoare (în termen de cel mult 48 de ore de la apariţia lor) orice probleme apărute, inclusiv cazurile de forţă majoră şi cazurile fortuite aduse la cunoştinţa sa, şi care pot determina nerespectarea termenelor şi condiţiilor prevăzute în prezenta Convenţie; să nu elibereze Adeverinţa pentru Beneficiarii pentru care au fost stabilite sancţiuni multianuale în anii precedenţi şi nu au fost recuperate; să nu elibereze adeverinţe pentru beneficiarii care au debite nerecuperate din anii precedenţi;să nu accepte modificarea contului în care se va face plata, fără acordul scris al Băncii Finanţatoare; să nu elibereze adeverinţe pentru beneficiarii care la momentul solicitării adeverinţei au primit plata în avans; să nu elibereze adeverinţe pentru suprafeţele declarate teren necultivat în cererea de sprijin. (Important! Convenţiile sunt încheiate pentru facilitarea creditelor în vederea desfăşurării activităţilor curente agricole); să nu elibereze adeverințe pentru beneficiarii care au sancțiuni pentru nerespectarea cerințelor de bază și specifice pentru pachetele/variantele de pachet din măsurile de dezvoltare rurală 214, 10, si 11, astfel cum sunt definite în fișele măsurilor din PNDR 2007-2013 si PNDR 2014-2020.
Valoarea creditului va fi în cuantum de până la 90% din valoarea sumei calculate conform adeverinţei eliberate de APIA. În conformitate cu prevederile Ordinului ministrului agriculturii si dezvoltării rurale nr. 839/2016 privind modificarea si completarea Ordinului ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 703/2013 privind aprobarea condiţiilor în care se vor încheia convenţiile dintre instituţiile financiare bancare şi nebancare şi Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, în vederea finanţării de către acestea a activităţilor curente ale beneficiarilor plăţilor derulate prin Agenție, în baza adeverinţelor eliberate de APIA, Banca trebuie sa respecte nivelurile costurilor aferente acordării creditelor pentru beneficiarii plăţilor directe, astfel încât dobânda finală aplicată beneficiarului nu poate depăși ROBOR 6M + maxim 2, 5 %, iar comisioanele aferente creditului să fie în limita de 1%” se mai arată în textul comunicatului.