Veşnicia s-a născut la sat


Biserica_Cuvioasa_Paraschiva_suiestisuiesti
• dublu eveniment pentru comunitatea din Suieşti –  60 de ani de la rectitorirea Bisericii „Cuvioasa Paraschiva” şi 110 ani de la naşterea Patriarhului Iustinian Marina

Cât de tare mă bucur că pot să-l parafrazez pe Blaga atunci când, în sfârşit pot să vorbesc despre satul natal. «Veşnicia s-a născut la sat». Întru-totul adevărat. Dar şi mai adevărat este că modestia, iubirea de tot ceea ce te înconjoară, respectul, omenia, simplitatea izbitor de frumoasă, puritatea sufletească, credinţa, cumpătarea şi raţiunea, acestea şi multe altele, s-au născut la sat. Aşa i-am văzut eu pe localnicii din satul Suieşti, care s-au adunat cu zecile, duminica trecută pentru a cinsti, printr-o frumoasă slujbă, 60 de ani de la rectitorirea Bisericii „Cuvioasa Paraschiva” şi 110 ani de la naşterea Patriarhului Iustinian Marina. Iată cum principalul simbol al unirii oamenilor, a ţăranilor, respectiv Biserica, a reunit întreaga suflare din satul Suieşti, comuna Stăneşti. Biserica Neagră (cum i se spune de către oameni), care poartă hramul „Cuvioasa Paraschiva” , adusă acum 60 de ani din Maramureş de fiul localităţii, Patriarhul Iustinian Marina,  s-a dovedit neîncăpătoare pentru credincioşii veniţi să marcheze aceste evenimente. Preotul Paroh Ion Iliescu s-a dovedit a fi o gazdă pe măsura aşteptărilor. Alături i s-au aflat înalte feţe bisericeşti: ÎPS Gherasim, Arhiepis­copul Râmnicului, Calinic – Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului şi PS Emilian Lovişteanul, Episcop Vicar Arhiepiscopia Râmnicului care au oficiat şi slujba de pomenire.

suiesti1suiesti2După slujba religioasă şi cele câteva cuvântări ale reprezentaţilor Bisericii Creştin – Ortodoxe Române, părintele Ion Iliescu şi-a amintit cu drag şi emoţie în glas de prima întâlnire cu bisericuţa din lemn sau Biserica Neagră. Scriitorul George Rotaru a oferit un hrisov celor mai merituoşi participanţi. Nu a lipsit nici cel mai vârstnic sătean, Elena Manu, cea care anul viitor, pe data de 1 martie, va împlini 100 de ani. La vârsta sa, femeia şi-a adus aminte de tot ce s-a petrecut în acea perioadă, de aducerea bisericuţei în comunitatea din Suieşti, totul ca şi cum s-ar fi suiesti3petrecut ieri. Soţul acesteia a murit în război, iar ea şi-a îngrijit cu mult drag cei trei copii. Profund emoţionat de eveniment, edilul Ionel Michiu a ţinut să precizeze că „la anul, evenimentul va fi organizat şi mai bine şi sper să ne ajute Bunul Dumnezeu să ridicăm şi-o mănăstire să se ducă vestea de Suieştii de Vâlcea”. La dublul eveniment au luat parte şi preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Ion Cîlea, senatorul PNL, Emilian Frâncu şi omul de faceri ce a fost mereu alături de comunitatea din Stăneşti, Dan Niţu, primarul din comuna vecină, Lădeşti, Ilie Dobre. De altfel primarul din Stăneşti şi-a dat toată osteneala să refacă „drumul crucii” un drum care era lăsat în paragină de 20 de ani, l-a pietruit  uşurând astfel drumul localnicilor către Biserică.

La umbra încă vie a unui stejar secular ce străjuieşte Biserica Neagră şi mormintele străbunicilor, bunicilor, părinţilor noştri– acolo a început şi se va sfârşi, acolo vor renaşte clipe de sărbătoare sau momente de suspin, ţipete de bun venit sau de adio, acolo, într-un vârf de deal din Suieşti, vom împărţi tot timpul bucuria, tristeţea, speranţa, trecutul,prezentul şi viitorul, pentru că în orice moment de bucurie sau de răscruce țăranul român își va întoarce privirea către BISERICĂ.