• dublu eveniment pentru comunitatea din Suieşti – 60 de ani de la rectitorirea Bisericii „Cuvioasa Paraschiva” şi 110 ani de la naşterea Patriarhului Iustinian Marina
Cât de tare mă bucur că pot să-l parafrazez pe Blaga atunci când, în sfârşit pot să vorbesc despre satul natal. «Veşnicia s-a născut la sat». Întru-totul adevărat. Dar şi mai adevărat este că modestia, iubirea de tot ceea ce te înconjoară, respectul, omenia, simplitatea izbitor de frumoasă, puritatea sufletească, credinţa, cumpătarea şi raţiunea, acestea şi multe altele, s-au născut la sat. Aşa i-am văzut eu pe localnicii din satul Suieşti, care s-au adunat cu zecile, duminica trecută pentru a cinsti, printr-o frumoasă slujbă, 60 de ani de la rectitorirea Bisericii „Cuvioasa Paraschiva” şi 110 ani de la naşterea Patriarhului Iustinian Marina. Iată cum principalul simbol al unirii oamenilor, a ţăranilor, respectiv Biserica, a reunit întreaga suflare din satul Suieşti, comuna Stăneşti. Biserica Neagră (cum i se spune de către oameni), care poartă hramul „Cuvioasa Paraschiva” , adusă acum 60 de ani din Maramureş de fiul localităţii, Patriarhul Iustinian Marina, s-a dovedit neîncăpătoare pentru credincioşii veniţi să marcheze aceste evenimente. Preotul Paroh Ion Iliescu s-a dovedit a fi o gazdă pe măsura aşteptărilor. Alături i s-au aflat înalte feţe bisericeşti: ÎPS Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, Calinic – Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului şi PS Emilian Lovişteanul, Episcop Vicar Arhiepiscopia Râmnicului care au oficiat şi slujba de pomenire.
La umbra încă vie a unui stejar secular ce străjuieşte Biserica Neagră şi mormintele străbunicilor, bunicilor, părinţilor noştri– acolo a început şi se va sfârşi, acolo vor renaşte clipe de sărbătoare sau momente de suspin, ţipete de bun venit sau de adio, acolo, într-un vârf de deal din Suieşti, vom împărţi tot timpul bucuria, tristeţea, speranţa, trecutul,prezentul şi viitorul, pentru că în orice moment de bucurie sau de răscruce țăranul român își va întoarce privirea către BISERICĂ.