Vâlceanca Luiza Borac, pe scena din Stuttgart (2)


Creaţia compozitorului George Enescu ocupă un loc aparte în repertoriul şi preo­cupările pianistei Luiza Borac. Pentru proiectul de promovare a muzicii enesciene Luiza a fost susţinută de Ministerul Culturii al Saxoniei Hannover în anul 2003 cu bursa de promovare a lucrărilor pentru pian de George Enescu în faţa publicului german. Înregistrarea C.D.-ului cu Suitele pentru pian de George ENESCU 2003 a fost pri­mită cu entuziasm de critica internaţională – “fabulous playing” Gramophone, “formi­da­ble technique and finely nuanced touch” Evening Standard – fiind distinsă cu premiul ‘Star of the Month’ al revistei de muzică clasică Fono Forum, Germania, precum şi cu cel al revistei web Music & Vision, Marea Britanie. A urmat C.D.-ul WANDERER cu lucrări de Schubert şi Liszt, de asemenea apre­ciat cu superlative de presa interna­ţio­nală – “impressive mastery, pianist of envia­ble profe­ssionalism” Gramophone, “speaks with most musical of means” (American Record Guide).

Cu Dublul C.D. George ENESCU (Avie Records), Luiza Borac a completat integrala lucră­rilor pentru pian de Enescu, un proiect unic pe plan mondial până la data actuală – “spec­ta­cularly played and recorded” (Los Angeles Times), “Borac’s only substantial rival is Dinu Lipatti in the 3rd Sonata” (Gra­mo­­phone), “cea mai importantă perfor­manţă în istoria discografiei enes­ciene din ultimii 40 de ani” (D. Avakian, TVR Cultural). În martie 2006, revista americană de mu­zică clasică Fanfare a ales albumul Enescu ca Story şi copertă, incluzând înregistrarea în Hall of Fame Fanfare. Numeroase emi­siuni de radio europene au prezentat aceas­ta înregistrare alături de ample inter­viuri. În mod spectaculos, Albumul Enescu a câştigat renumitul premiu B.B.C. Music Award în anul 2007, concurând cu 1500 de C.D.-uri intrate în concurs. În Laudatio-ul juriului B.B.C. s-a consemnat: “Luiza Borac iluminează una din muzicile pentru pian extraordinară şi bogat inventivă, cu o măiestrie subtilă, dar absolută. Acesta este un set pentru a-l plasa pe Enescu printre cei mai mari compozitori de pian, cântat şi înregistrat splendid, expresiv. Recomandat în mod imperativ”. Angajamentul neobosit al Luizei Borac pentru răspândirea culturii şi mu­zicii româneşti în special a compozito­rului George Enescu a fost distins în anul 2007 cu premiul Revistei “Actualitatea Mu­zicală”. La sfârşitul anului 2006 Luiza Borac a susţinut un recital la Palatul Cotroceni, concert organizat sub înaltul patronaj al Preşedinţiei României.

Luiza Borac are atât o intensă activitate discografică, ci şi nenumărate înregistrări pentru radio şi televiziune. Concertele ei au fost transmise de către NDR, MDR Figaro, WDR, BR, Radio Bremen, RAI 3, KYUBC (SUA), Radio Muzical şi Cultural, EBC (Cehia), Classica (Franţa şi Italia), EBU (Europa), Classic FM. Înregistrările ei pe Compact Disc au fost imprimate la casele de discuri Ambitus, BMG Ariola şi Avie Records. Luiza a cântat multe concerte de binefacere pentru copii români orfani şi ai străzii. Turneul 1991 “Romanian Relief”, cu concerte în Barbican Centre London şi în catedrala Coventry, cât şi concertul în Hanovra din anul 2000 au făcut posibile donaţii importante pentru centrele de copii în România. În anul 2008, Luiza a sprijinit cu un amplu concert de binefacere Proiectul MENORAH al regiunii Schaumburg, proiect lansat în memoria victimelor evreieşti din timpul celui de-al doilea război mondial.

În februarie 2009, la invitaţia Festiva­lu­lui Gina Bachauer din Salt Lake City SUA, Luiza a concertat şi promovat muzica cla­sică pentru 3000 de copii în 10 şcoli americane. În cadrul acestor programe, lucrările de George Enescu s-au bucurat de un succes deosebit.

CONTINUARE…