Un sfert dintre români nu se simt liberi


• mai mult de un sfert dintre români, respectiv 26%, declară că nu se simt liberi, relevă o cercetare sociologică realizată de IRES şi dată publicităţii vineri

politistiConform studiului, „lipsa libertăţii este asociată de respondenţi în prin­cipal cu factori care ţin de dimen­siunea nivelului de trai, dar şi de nerespectarea unor drepturi şi liber­tăţi fundamentale sau de deficienţe la nivelul funcţionării unor instituţii ale statului”. Principalul factor care deter­mină percepţia lipsei de libertate este legat de nivelul de trai scăzut (15%), al doilea în această ierarhie este ascultarea telefoanelor (9%).

Sondajul a vizat percepţia româ­nilor legată de libertate personală, dreptul la vot, libera exprimare, acce­sul la informaţii publice, dreptul la un nivel de trai decent, dreptul la tratament egal în faţa justiţiei, dreptul la liberă circulaţie.

„Dintre acestea, dreptul la liberă cir­culaţie este identificat de 91% din­tre respondenţi ca fiindu-le respec­tat, în România. Dreptul de vot se pla­sează pe locul 2, cu 85% dintre res­pon­denţi care consideră că acest drept este respectat în România, iar drep­tul la liberă exprimare este consi­derat respectat de 81% dintre cei chestionaţi. 78% dintre respondenţi sunt de părere că este respectat drep­tul de acces la informaţiile de inte­res public. Doar 57% dintre parti­ci­panţii la studiu sunt de acord că dreptul la tratament egal în faţa justiţiei se respectă şi numai 52% sunt de părere că în România este respectat dreptul la un nivel de trai decent”, se arată în analiza studiului. De asemenea, viitorul copiilor, crimi­na­litatea şi infracţiunile şi preţurile sunt cele mai mari temeri ale res­pon­denţilor.

„84% dintre respondenţi au cele mai mari temeri legate de viitorul co­piilor lor, 83% indică criminalitatea şi infrac­ţiunile, iar 79% preţurile. Pe ur­mă­toarele poziţii se clasează teama de boală (74% – în scădere cu 2% faţă de septembrie 2011), teama de tulburări sociale (69%), teama de un atac terorist (53% – în scădere cu 2% faţă de septembrie 2011), teama de şomaj (51% – în scădere cu 1% faţă de septembrie 2011), teama de un război în zonă (46%)”, relevă studiul.

Potrivit cercetării sociologice rea­li­zate de IRES, 14% dintre res­pon­denţi declară că se simt urmăriţi, principalele instituţii indicate drept responsabile de acest lucru fiind SRI (37%) şi Poliţia (29%), iar 3% susţin că se simt urmăriţi de detectivi parti­culari.

Mai mult, 59% dintre respondenţi se declară de acord cu informaţiile apărute în presă legate de implicarea serviciilor secrete în competiţia elec­to­rală. De asemenea, „directorii SIE şi SRI sunt printre responsabilii identi­ficaţi de respondenţi ca făcând abuz de putere în mult mai mică măsură decât responsabilii locali”.

Conform sondajului, în cazul pre­mie­rului se înregistrează cea mai mare scădere, în intervalul decembrie 2010-martie 2012, a proporţiei res­pon­­denţilor care consideră că acesta ar face abuz de putere.