Un nou concept – întreprinderea socială


cci_sediu• CCI Vâlcea informează că Ministerul Muncii propune într-un proiect de lege înfiinţarea unui nou tip de entitate juridică, întreprinderea socială, care să asigure inserţia profesională a angajaţilor din grupuri vulnerabile, cum ar fi femeile, persoanele de etnie romă sau copiii instituţionalizaţi • Statutul de întreprindere socială poate fi dobândit de orice persoană juridică, dacă această îndeplineşte anumite condiţii

Reprezentanţii Camerei de Comerţ şi Industrie dezvăluie că noile societăţi trebuie să asigure o serie de „măsuri de acompaniament pentru inserţia profesională a persoanelor din grupurile vulnerabile. Astfel, conform proiectului de lege, măsurile de acompaniament pot fi informarea, consilierea, accesul la formele de pregătire profesională, adaptarea locului de muncă la capacitatea persoanei, accesibilizarea locului de muncă în funcţie de nevoile persoanelor şi alte masuri care au ca scop sprijinirea inserţiei sociale şi profesionale a angajaţilor.

De asemenea, în vederea asigurării măsurilor de acompaniament, întreprinderile sociale trebuie să colaboreze atât cu serviciile publice de asistenţă socială de la nivel judeţean şi local, cât şi cu agenţiile judeţene de ocupare a forţei de muncă. Totodată, este necesară şi colaborarea cu spe­cialişti în domenii precum psihologie, asistenţă socială, pedagogie, formare profesională, ocupare, precum şi medicină, medicina muncii sau econo­mie socială.

Potrivit proiectului de lege, din grupurile vulnerabile fac parte persoanele cu dizabilităţi, persoanele de etnie romă, tinerii peste 18 ani care părăsesc sistemul instituţionalizat de protecţie a copilului, precum şi imigranţii, femeile sau victime ale traficului de persoane. Totodată, in grupurile vul­ne­rabile sunt incluşi: membri întreţinători ai fa­miliilor care au copii în întreţinere, inclusiv familiile monoparentale; copii în vârstă de 16 ani, cu capa­citate de muncă, aflaţi în situaţie de risc; persoane care au părăsit timpuriu şcoala (învăţământul obligatoriu); persoane eliberate din detenţie şi delinc­venţi juvenili; persoane dependente de dro­guri, de alcool, persoane cu probleme de sănătate mintală; persoane fără adăpost; victime ale violenţei în familie; persoane afectate de boli care le influenţează viaţa profesională şi socială (cum sunt persoanele infectate cu HIV/SIDA, persoane bolnave de cancer etc.);

De asemenea, din grupurile vulnerabile fac parte şi persoanele afectate de boli ocupaţionale, cele care locuiesc în comunităţi izolate, dar şi refugiaţii sau persoanele care solicita azil.

Potrivit proiectului de lege, întreprinderile sociale pot fi societăţile cooperatiste de gradul 1, dar şi cooperativele de credit. În acelaşi timp, statutul de întreprindere socială poate fi dobândit şi de asociaţii, fundaţii, casele de ajutor reciproc ale salariaţilor, precum şi orice alte categorii de persoane juridice care respectă următoarele condiţii: management autonom, transparent, democratic şi participativ în realizarea obiectivelor individuale sau de grup; dreptul egal de vot al membrilor, independent de aportul de capital sau de valoarea cotizaţiilor; autonomia decizională sau, după caz, numirea şi revocarea organelor de conducere, de punere în executare şi de control al propriilor activităţi; promovarea măsurilor cuprinse în planurile judeţene de incluziune socială şi protecţie socială; reinvestirea a minim 60% din valoarea profitului pentru dezvoltarea întreprinderii de economie socială; cel puţin 40 % din personalul angajat să aparţină unor categorii de persoane din grupul vulnerabil.

CCI adaugă că actul normativ menţionează şi că statutul de întreprindere socială se certifică prin acordarea mărcii sociale. Marca socială cuprinde certificatul care atestă statutul de întreprindere so­cială, cu o valabilitate de 3 ani de la data emiterii, precum şi un element specific de identitate vizuală care se aplică obligatoriu asupra produselor realizate sau a documentelor care demonstrează prestarea unui serviciu.

Întreprinderile sociale care utilizează marca socială peste termenul de valabilitate de 3 ani vor fi amendate cu sume de la 5.000 până la 10.000 lei. Întreprinderile sociale sunt obligate să întoc­meas­că anual un raport social care să cuprindă atât activitatea desfăşurată în domeniul economiei sociale, cât şi situaţiile financiare anuale. Raportul social va fi trimis Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale până la sfârşitul primului trimes­tru al anului următor celui pentru care se efectuează raportul.

Întreprinderile sociale vor fi controlate cu privire la respectarea condiţiilor legale de desfăşu­rarea activităţii, din 6 în 6 luni sau ori de câte ori se consideră necesar, pe parcursul perioadei de valabilitate a mărcii sociale.

Întreprinderile sociale care reinvestesc integral profitul obţinut în activităţi de restructurare, achiziţie de echipamente tehnologice necesare dezvoltării activităţii economice, amenajarea sau crearea locurilor de muncă pentru persoanele care aparţin grupurilor vulnerabile beneficiază de scutire de la plata impozitului pe profit sau venit pe anul respectiv.

Totodată, atât întreprinderile sociale, cât şi persoanele angajate din grupurile vulnerabile, în baza unui contract de muncă, vor fi scutite pe o perioadă de un an de la plata impozitului pe venit. Această facilitate se acordă doar dacă persoana este angajată pe o perioada de minimum 2 ani.