Turel – vâlceanul care a obținut 40 tone de roșii în doar 1.000 metri pătrați


Marin Cernătescu, directorul Direcției Agricole Vâlcea, a anunțat că atât programul destinat producției de tomate dar și cel pentru colectarea lânii sunt două dintre prioritățile instituției de care este responsabil. În cadrul unei conferințe de bilanț, Cernătescu a prezentat situația detaliată a celor două proiecte guvernamentale: „La Vâlcea, s-au înscris 62 de doritori, pentru că există un Registru Unic la începutul anului dar au aplicat şi întrunit condiţii 39. 14 în ciclul 1 şi au primit banii şi diferenţa până la 39 în ciclul 2. Au primit banii în procent de 80% mai sunt 11 care au depus documentaţia acum câteva zile. Noi, între timp am şi făcut solicitarea la Minister, banii sunt pe traseu iar până în Crăciun şi ultimii producători de tomate au banii în cont!(…) Mulţi deja au cumpărat centrale termice pentru încălzire, pentru că au observat că dacă ies în extra-sezon preţul tomatelor este mult mai mare şi munca lor este mult mai bine valorificată. La Vâlcea, anul viitor se adaugă, cu siguranţă, alţi 21. Deci vom avea 60 în primele luni ale anului viitor pe programul de tomate care durează opt ani, deci şapte de la anul încolo, în care beneficiarul poate lua câte 3.000 euro pe an!(…) Noi nu am crezut că vom trece de 10 pe Vâlcea pentru că nu avem experienţă şi oameni formaţi, avem 39 care au luat banii şi ce este important: cei 39 care au făcut câte 1.000 mp au şi vândut peste 2 tone. Avem situaţii în care producţia medie este de 10 tone, avem proiect care a făcut şi 40 tone pe 1.000 mp! Gheorghe Turel este numele beneficiarului…”(…) La această oră, la Direcţia Agicolă, se găsesc înregistraţi toţi crescătorii de ovine, într-un număr de 434 cu o cantitate totală de lână de 310 tone, 281 tone de ţurcană şi 28, 5 tone alte rase! Trebuie să punem la punct, împreună cu Mnisterul reţeaua de colectare şi valorificare. Se discută despre înfiinţarea Fondului Suveran de Investiţii pentru construirea în parteneriat public-privat a centrelor de colectare de lână, de fructe şi de legume. În situaţia în care Ministerul a intrat în posesia banilor, contribuie cu 49% iar agentul privat 51%. Am transmis trei propuneri: Ţara Loviştei, Vaideeni şi Băbeni. Nu sunt sigur de toate trei, dar unul dacă am construe pentru că sunt şi alte reţele care fac export de lână şi care s-au infiltrat deja şi colectează. Noi am primit perspectiva pentru că, la momentul actual producem doar 310 de tone de lână, fiecare centru ar trebui să colecteze câte 200 tone fiecare. Putem continua discuţia pe această temă, cu centre de colectare fructe, fructe de pădure la Horezu, făcute din arbuşti cultivaţi în zona Copăceni.”
Valoarea sprijinului financiar pentru producătorii de tomate care se acordă beneficiarilor este de 13.481,4 lei/beneficiar/an care reprezintă contravaloarea în lei a 3.000 euro/beneficiar/an, însă valoarea totală a ajutoarelor de minimis care se acordă unei întreprinderi/întreprinderi unice nu poate depăși echivalentul în lei a sumei de 15.000 euro pe durata a trei exerciții financiare, în cursul exercițiului financiar actual și în cele două exerciții financiare precedente. Pentru a fi eligibili acordării acestei forme de sprijin financiar pentru cultura tomate, beneficiarii trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiții: Să dețină o suprafață cultivată cu tomate în spații protejate de minimum 1000 mp, marcată la loc vizibil cu o placă indicator inscripționată “Program susținere tomate, 2017“ și să menționeze numărul cererii depuse pentru obținerea finanțării; Să obțină o producție de minimim 2 kg de tomate/mp și să valorifice o cantitate de tomate de minimum 2000 kg dovedită cu documente justificative, de pe suprafața de teren menționată; Să fie înregistrați în evidențele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafețele cultivate cu tomate în sere și solarii; Să valorifice producția în perioadele ianuarie-mai inclusiv, și noiembrie-20 decembrie, inclusiv.
Resursele financiare aplicării schemei de ajutor de minimis sunt în valoare de 179.752 mii lei, contravaloarea în lei a 40.000 mii euro și se asigură de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate pentru Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale pe anul 2017. Cererile și documentele justificative pentru acordarea acestui sprijin financiar se depun la direcțiile pentru agricultură județene, respectiv a municipiului București. Prin acordarea ajutorului de minimis se urmărește obținerea unor produse de calitate, competitive cu cele de pe piața europeană, precum și o eficiență economică în realizarea și valorificarea acestora. De asemenea, ajutorul va contribui la creșterea și stabilizarea cantitativă și calitativă a producțiilor de materii prime, la echilibrarea balanței veniturilor și cheltuielilor producătorilor agricoli, ajutându-i să se reașeze într-o poziție mai stabilă și mai echilibrată în raport cu partenerii de afaceri.