Termen prelungit pentru depunerea registrului de evidență pentru achiziția de tancuri de răcire


Direcția Agricolă anunță că, în urma unui proiect de modificare a HG 859/06.11.2013, Ministerul Agriculturii propune data de 31 mai 2014 ca limită de depunere a registrului special de evidență a beneficiarilor de sprijin financiar pre­văzut de schema de ajutor de minimis pentru achiziționarea tancurilor de răcire a laptelui. Termenul prevăzut în forma inițială de actul normativ era de 21 aprilie 2014. „Primăriile unităţilor administrativ-teritoriale organizate la nivel de comună înregistrează cererile iniţiale, verifică documentele prevăzute la art. 11 şi întocmesc Registrul special de evidenţă a beneficiarilor de sprijin financiar prevăzut de schema de ajutor de minimis, care se transmite la centrele judeţene ale Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură până la data de 31 mai 2014, împreună cu copiile cererilor inițiale și ale documentelor prevăzute la art.11 alin.(2)”, se arată în proiectul de hotărâre de Guvern care modifică actul inițial publicat în Monitorul Oficial din 11 noiembrie 2013.

Ca element de noutate, noua formă a HG 859/06.11.2013 va avea și un articol 14, care prevede că în termen de 30 de zile de la achiziția tancului de răcire, beneficiarii banilor trebuie să depună la APIA copia facturii fiscale a utilajului achiziționat. „Beneficiarii schemei de ajutor de minimis vor depune copia facturii fiscale de achiziţie a tancului/tancurilor de răcire a laptelui, care trebuie să cores­pundă cu factura proformă, împreună cu copia documentelor fiscale de efectuare a plăţii acestuia/acestora, la centrul județean al APIA, respectiv al municipiului București unde au fost înregistrate copiile cererilor inițiale, în termen de 30 zile de la data alimentării conturilor solicitanților sprijinului financiar cu sumele autorizate”, relevă proiectul de act normativ. Conform notei de fundamentare a actului normativ propus spre aprobare în ședință de guvern, din cauza evoluţiei pieţei, se constă că preluarea zilnică a laptelui materie primă provenit de la ferme de dimensiuni reduse devine tot mai neatractivă pentru cumpărători sau procesatori datorită costurilor legate de colectarea laptelui, în lipsa existenţei unei oferte cantitative concentrate.

„Există pericolul ca unităţile de procesare să considere neviabilă economic colectarea laptelui materie primă de la nivelul fiecărei astfel de ferme, fapt care ar pune în pericol existenţa viitoare a acestora, cu consecinţe grave sociale şi de mediu și asupra menţinerii corespunzătoare a pajiştilor. Pentru a veni în sprijinul crescătorilor de vaci de lapte cu exploataţii de dimensiuni reduse şi care livrează la procesare a fost necesară implementarea unui plan de susţinere financiară. Astfel, în asigurarea îndepliniri cerinţelor de igienă şi concentrării ofertei, Ministerul Agri­cul­­turii şi Dezvoltării Rurale a venit în sprijinul crescătorilor de animale care deţin până la 5 capete vaci de lapte şi care se organizează într-o singură formă aso­cia­tivă constituită la nivelul comunei. În acest sens, a fost adoptată Hotărârea Gu­ver­nului nr.859/2013 privind acordarea unui ajutor de minimis pentru achiziţionarea de tancuri de răcire a laptelui”, se mai scrie în nota de fundamentare. Sprijinul pe care îl pot primi crescătorii de lapte ajunge la maxim cinci mii euro pentru achiziţionarea unor tancuri noi de răcire a laptelui, cu o capacitate de maxim 1000 litri/comună. Actul normativ nu obligă însă la un singur tanc pentru comună, putând fi achizi­ţio­nate mai multe asemenea tancuri, a căror capacitate totală trebuie însă să fie de maxim 1000 litri.