Subvenții doar pentru cei care permit verificarea suprafețelor agricole declarate la APIA


În cazul în care fermierii care cer sprijin pe suprafață refuză sau restricţionează accesul în exploataţie a reprezentanţilor Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), în vederea verificării la fața locului a terenurilor agricole declarate de aceștia în cererile unice de plată pentru anul 2013, solicitările lor devin neeligibile.

Potrivit conducerii Agenţiei, cea mai importantă dintre condiţiile şi modalităţile de acordare a plăţilor directe, conform reglementărilor europene şi naţionale pe care trebuie să le respecte fermierii,  este exploatarea unui teren agricol cu o suprafaţă de cel puţin 1 ha, cu suprafaţa parcelei agricole de cel puţin 0,3 ha.

„În cazul viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor pomicole, pepinie­re­lor viticole, arbuştilor fructiferi, suprafaţa minimă a parcelei este de cel puţin 0,1 ha (conform Art.7, alin.1, lit.a din OUG nr. 125/2006, cu modificările şi completările ulterioare), iar în cazul livezilor tradiţio­na­le, suprafaţa minimă eligibilă a parcelelor pentru Pachetele 1 şi 2 ale Măsurii 214 este de 0,3 ha (conform PNDR-ului 2007-2013, versiunea consolidată). O altă cerință este și aceea de respectare a eco-condiţionalității, reglementată prin legislaţia naţională, pe toată suprafaţa agricolă a exploataţiei, mai exact bunele condiții agricole şi de mediu (GAEC), cerinţele legale în materie de gestionare (SMR), cerinţele minime (relevante pen­tru măsura de agro-mediu) și respecta­rea cerinţelor specifice pachetelor de agro-mediu solicitate. Pentru măsura 214 – plăţi de agro-mediu – este obliga­to­rie ţinerea evidenţei agricole (caietul de agro-mediu trebuie completat şi păstrat pe toată perioada de desfăşurare a an­ga­jamentului conform legislaţiei in vigoa­re), aceasta fiind o condiţie de eligibi­li­tate”, ne-a relatat directorul Adrian Pintea.