Ce „bube” vânează echipele APIA în judeţ?


Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că, în această perioadă, se desfăşoară con­trolul la faţa locului în vederea verificării suprafețelor agricole declarate de fer­mieri în cererile unice de plată pentru anul 2013. Aşa după cum v-anunţam şi-n ediţia precedentă, subordonaţii lui Adrian Pintea controlează Vâlcea cu nu mai puţin de şase echipe.

Potrivit conducerii, condiţiile şi moda­lităţile de acordare a plăţilor directe, conform reglementărilor europene şi naţionale pe care trebuie să le respecte fermierii, sunt: exploatarea unui teren agricol cu o suprafaţă de cel puţin 1 ha, cu suprafaţa parcelei agricole de cel puţin 0,3 ha. În cazul viilor, livezilor, cul­turilor de hamei, pepinierelor pomicole, pepinierelor viticole, arbuştilor fructiferi, suprafaţa minimă a parcelei este de cel puţin 0,1 ha (conform art.7 alin.1 lit. a din O.U.G. nr. 125/2006, cu modificările şi completările ulterioare); în cazul livezilor tradiţionale, suprafaţa minimă eligibilă a parcelelor pentru Pachetele 1 şi 2 ale Măsurii 214 este de 0,3 ha (conf. PNDR 2007-2013, versiunea consolidată); res­pec­tarea cerinţelor de eco-condiţio­na­litate reglementate prin legislaţia naţio­na­lă, pe toată suprafaţa agricolă a exploa­ta­ţiei, respectiv: Bunele condiții agricole şi de mediu (GAEC), Cerinţele legale în materie de gestionare (SMR), Cerinţele minime (relevante pentru măsura de agro-mediu); respectarea cerinţelor spe­ci­fice pachetelor de agro-mediu solici­ta­te; pentru măsura 214 – plăţi de agro-me­diu este obligatorie ţinerea evidenţei agricole (caietul de agro-mediu trebuie completat şi păstrat pe toată perioada de desfăşu­rare a angajamentului conform le­gislaţiei în vigoare), fiind condiţie de eligibilitate.

În cazul în care solicitantul refuză sau restricţionează accesul în exploata­ţie a reprezentanţilor APIA, pentru efectuarea controlului la faţa locului, cererea prin care s-a solicitat sprijin pe suprafaţă devine neeligibilă.