Sindicatele se implică în alegeri: Pe cine va sprijini Cartel ALFA la europarlamentare?
• „lucrătorii din România sunt complet lipsiți de reprezentare în Parlamentul României în actuala configurație politică” este concluzia sindicaliștilor
Confederația Națională Sindicală “Cartel ALFA”, alături de 90 organizații sindicale reunite în cadrul Confederației Europene a Sindicatelor (CES/ETUC), reprezentând 45 de milioane de lucrători, lansează un program pentru alegerile europene. Toți cetățenii sunt invitați să voteze la alegerile europarlamentare candidați care sprijină solicitările sindicale pentru o Europă mai echitabilă pentru lucrători.
Europa mai echitabilă pentru lucrători este posibilă și ar trebui să se bazeze pe: democrație și justiție socială, locuri de muncă de calitate și salarii mai mari, tranziții sociale juste către o economie digitală și cu emisii reduse de carbon.
„Având în vedere creșterea forțelor naționaliste, anti-europene și de extremă dreaptă, alimentate de efectele crizei și de temerile și incertitudinile cetățenilor europeni, există posibilitatea alegerii unui Parlament European mai instabil. Grupurile anti-europene, rasiste și fasciste nu oferă soluții la problemele cu care ne confruntăm astăzi – nici la puterea monopolului și evaziunea fiscală a companiilor multinaționale, nici la salariile scăzute și sărăcie, schimbările climatice, poluarea sau combaterea terorismului și nu ar trebui să li se acorde șansa de a susține o majoritate anti-socială. Aceasta ar fi o catastrofă pentru proiectul European. Alegerile europarlamentare de anul acesta sunt astfel cruciale pentru a duce în Parlamentul European o nouă coaliție de partide democratice. Europa poate fi o forță pentru progres social.
Sindicatele solicită un nou contract social, care să ofere cetățenilor o Europă mai echitabilă, cu oportunități reale pentru toți. Propunerile specifice includ: Implementarea integrală a “Pilonului European al Drepturilor Sociale”, inclusiv dreptul la educație de calitate și învățare de-a lungul vieții, sănătate și siguranță la locul de muncă, locuri de muncă sigure, egalitate de gen și servicii publice de bună calitate; O legislație europeană și națională care să consolideze capacitatea și puterea partenerilor sociali, să permită negocierea și punerea în practică a acordurilor colective și să extindă acoperirea acestor acorduri pentru toți lucrătorii. Soluția pentru a crește salariile și pentru a obține un nivel mai bun de trai și condiții mai bune de muncă pentru toți – este negocierea colectivă: negocierile dintre angajatori și sindicate pentru salarii echitabile și condiții mai bune de muncă, în special la nivel de sector, în fiecare sector și la nivel național interprofesional. Trebuie consolidat dreptul lucrătorilor de a fi informați, consultați și de a participa la schimbările la locul de muncă, inclusiv prin intermediul comitetelor europene de întreprindere; Politici economice noi pentru stimularea creșterii care să aducă beneficii tuturor, nu doar câtorva, inclusiv relansarea investițiilor publice; sunt necesare sisteme de impozitare mai progresiste și mai echitabile pentru a redistribui bogăția, pentru a finanța serviciile publice și protecția socială și pentru a aborda problemele sociale cauzate de globalizare, decarbonizare și digitalizare. O fiscalitate eficientă trebuie să prevină evaziunea și frauda fiscală și să impoziteze companiile în mod adecvat; Munca de aceeași valoare ar trebui plătită la fel în întreaga Europă, în toate sectoarele și pentru femei și bărbați; avem nevoie de o mai bună distribuire a bogăției și de o convergență ascendentă a salariilor. Este inacceptabil ca profiturile și productivitatea să nu fie redistribuite lucrătorilor care le-au generat, în special în țări cu salarii mici, cum este România, afectate de migrația masivă a persoanelor calificate; Gestionarea tranzițiilor către o economie digitală și cu emisii scăzute de dioxid de carbon, astfel încât nimeni să nu fie lăsat în urmă. Lucrătorii trebuie să aibă un cuvânt de spus cu privire la modul în care se schimbă locurile de muncă și să beneficieze de un sprijin puternic atunci când acestea le sunt amenințate, prin investiții publice și private, prin dialog social și negocieri colective și prin politici de formare adecvate. Acest lucru înseamnă măsuri care să asigure tuturor lucrătorilor atipici și precari, celor care lucrează pe platforme digitale și în așa-numita gig economy, precum și în sectoare mai tradiționale, inclusiv lucrătorilor independenți, salarii decente, acces egal la o protecție socială adecvată și aceleași drepturi, inclusiv să se alăture unui sindicat și să negocieze colectiv.
CNS Cartel ALFA consideră că pragul de 200.000 de semnături pentru un partid, respectiv 100.000 de semnături pentru un candidat independent doar pentru a putea figura pe buletinele de vot, cel mai ridicat din Europa, este excesiv și nedemocratic. In viitor, acest prag trebuie redus, iar până atunci îi îndemnăm pe toți cetățenii să semneze pentru un partid sau candidat independent pentru ca pe 26 mai cetățenii să poată avea o plajă mai largă de opțiuni de vot. Este fără îndoială necesară schimbarea clasei politice românești care nu mai reprezintă în mod corect interesele cetățenilor. Nemodificarea legislației muncii de atâția ani, în ciuda efectelor dramatice și vizibile pe care această legislație le-a produs, este dovada clară că lucrătorii din România sunt complet lipsiți de reprezentare în Parlamentul României în actuala configurație politică” anunță confederația lui Bogdan Hossu.