Sindicatele reiau tema impozitării în trepte


• CNS Cartel ALFA i-a adresat o scrisoare deschisă premierului în care îşi menţine punctul de vedere cu privire la fiscalitate

protestUn demers pe cât de inedit, pe atât de interesant – scrisoarea deschisă prin care sindicatele îşi reafirmă politica de impozitare graduală şi nu numai: „Realitatea economică internă şi internaţională, criza economică şi cea financiară ne obligă pe toţi la eforturi şi sacrificii, dar acestea trebuie distribuite în mod proporţional către toţi cetăţenii, iar responsabilitatea realizării acestei politici de distribuire a efortului aparţine guvernului, se arată în text. Impozitarea, în conformitate cu principiul cotei unice, a fost o măsură care a crescut în realitate fiscalitatea pentru micul contribuabil. Creşterea cotei de impozitare de la 14%, la cota unică de 16% în 2005, nu a fost percepută ca o creştere de impo­zitare datorită creşterii salariului minim garantat în plată, dar a determinat o creştere a diferenţei veniturilor reale. Nu se mai poate vorbi despre o distribuire proporţională a eforturilor financiare, ci de accentuarea diferenţei între cei bogaţi, care au devenit şi mai bogaţi, şi cei săraci, care au resimţit cel mai acut efectele austerităţii financiare şi au devenit din săraci şi mai săraci.

În acest context, ideea de a scădea fiscalitatea numai pentru persoanele cu venituri mici, nu înseamnă decât că Guvernul doreşte stimularea evaziunii fiscale pe piaţa mun­cii şi încurajarea fraudei în sector – acţiune pe care Guvernul s-a angajat, oficial, că urmăreşte să o descurajeze.

O astfel de măsură ar avea, în plus ca efect, o subvenţionarea indirectă a patronatelor (în special din IMM), fapt care contravine interesului general, dar şi ideii de distribuire a eforturilor implicate de austeritatea economică către toţi cetăţenii în mod proporţional. Măsura în acelaşi timp nu ar conduce la creşterea veniturilor nete ale lucrătorilor, deoarece în mare parte din unităţi salarizarea este încă determinată în valori nete şi nu brute (taxele şi  impozitele plătite cumulat de angajat şi angajator variază de la 56,78% pentru un salariu net de 1.000 RON, la 82,22% pentru un salariu net de 2.100 RON).

Confederaţia Naţională Sindicală „Cartel ALFA” consideră că este, mai mult ca niciodată, momentul în care factorii de decizie politici să regândească din temelii sistemul de impozitare al salariilor, fiind evident că este necesară trecerea la impozitarea în trepte.

Impozitarea în trepte, practicată în toate ţările Uniunii Europene cât şi în SUA, reprezintă o cale firească prin care eforturile financiare făcute de către contribuabili ar respecta ideea proporţionalităţii acestui efort, între toţi cetăţenii, raportat la veniturile reale ale fiecăruia.

Impozitarea în trepte a veniturilor ar elimina ajutoarele sociale acordate celor care muncesc şi care sunt contribuabili la buget şi totodată ar putea permite şi o reducere a fiscalităţii, oricum prea mari, aplicate pe locul de muncă, ceea ce ar determina, în mod natural, o creştere firească a numărului locurilor de muncă şi, implicit a celor care contribuie la buget.

Impozitarea în trepte ar stimula ca proprietarii să fie mai interesaţi în reinvestitirea în economie a profitului obţinut şi nu preluarea acestuia sub forma dividendelor, prin diferenţa valorii de impozitare pentru reinvestiţii şi cea pentru venit propriu.

Un argument în favoarea necesităţii unui astfel de demers al politicilor economice este şi faptul că diferenţele între veniturile celor săraci şi veniturile celor bogaţi s-au accentuat, mai ales în contextul crizei economice şi al măsurilor de austeritate. România are indicele 6 al inegalităţii veniturilor, o situaţie mai proastă fiind doar în Lituania – 7,3, Letonia şi Spania (cu câte 6,9). Diferentele între proporţia veniturilor celor mai bogaţi 20% şi a celor mai săraci 20% dintre cetăţeni venind tocmai din raportul celor care sunt şomeri şi reducerea beneficiilor sociale. Graficul anexat vorbeşte de la sine (sursa: ziarul Adevarul, în baza datelor oficiale EUROSTAT).

Confederaţia Naţională Sindicală „Cartel ALFA” consideră că actuala politică este necoerentă faţă de realităţile cu care ne confruntăm. Este nefiresc să se stabilească veniturile la bugetul de stat, iar mai apoi să se discute despre o scădere a fiscalităţii. O astfel de abordare poate să ducă la situaţia, ca peste şase luni, să fie necesare fie o reducere salarială (încă o dată nejustificată), fie o reducere a locurilor de muncă (…).

Aceasta acţiune asupra sistemului fiscal ar trebui să devină o măsură de primă urgenţă a Guvernului, fiind o soluţie care să aducă, pe de o parte resurse suplimentare la buget care să permită stimularea investiţiilor şi chiar scăderea impozitării generale pe locurile de muncă, pe de altă parte să protejeze, în mod real şi eficient, pe cei cu venituri mici şi foarte mici, realizând o distribuire echitabilă a efortului de depăşire a crizei.”