Senator Claudia Banu – inițiatoarea unei legi venită și dintr-o nevoie a cetățenilor din Brezoi


Senatorul liberal vâlcean, Claudia Banu, aduce noi vești despre inițiativele legislative votate în Senatul României. De această dată, este vorba despre un proiect de lege care împiedică monopolul farmaciilor și asigură competitivitatea prețurilor în comunitățile urbane mici. Iată ce preciza. mai exact Claudia Banu pe pagina sa de socializare: „O nouă veste bună vine de la Senat, unde colegii au aprobat inițiativa mea legislativă, care prioritizează interesele pacienților. Proiectul pe care vi-l prezint astăzi, l-am inițiat alături de senatoarele Nicoleta Pauliuc și Stela Firu și vine ca răspuns la sesizarea mai multor cetățeni din orașul Brezoi, nemulțumiți de faptul că există o singură farmacie care poate asigura medicația tratamentelor. Este o situație care se regăsește în mai toate comunitățile urbane mici din țară. Conform legii, înfiinţarea unei farmacii comunitare în mediul urban se face în funcţie de necesităţile comunităţii şi de numărul de locuitori, dovedit prin adeverinţă eliberată de autoritatea administraţiei publice locale. În oraşele reşedinţă de judeţ este prevăzută o farmacie la 3.500 de locuitori, iar în celelalte oraşe o farmacie la 4.000 de locuitori. Spre exemplu, orașul Brezoi are o populație de circa 6000 de locuitori, fapt ce nu permitea deschiderea unui al doilea punct farmaceutic. Modificarea de astăzi asigură minim două farmacii indiferent de numărul populaţiei. Până acum, existența unei singure farmacii care să asigure medicația pentru locuitorii unui oraș a produs situații dezavantajoase, în multe dintre cazuri pacienții sesizând chiar supraprețuri în comercializare.”
 
Modificările propuse nu afectează bugetul de stat
 
Propunerea legislativă are la bază statistici ale depopulării localităţilor mici urbane, precum și eforturile depuse la nivelul Ministerului Sănătăţii pentru a se găsi soluţii de a exista farmacii în oraşe unde, ca urmare a scăderii demografice conform recensământului populaţiei din 2022 şi conform legii actuale, se desfiinţează sau îşi reduc activitatea. Modificările propuse nu afectează bugetul de stat, nu presupun anumite cheltuieli bugetare, ci asigură o reglementare adaptată situaţiei actuale. De asemenea, se creează competitivitate şi nu monopol al preţurilor practicate de o singură farmacie, în sensul protejării sănătăţii locuitorilor și facilitării accesului pacienților la medicamentele din tratament.
„Sunt convinsă că și colegii deputați, care vor da votul final, vor înțelege importanța și justificarea acestei modificări, astfel încât, proiectul care răspunde doleanțelor cetățenilor, să ajungă pe masa președintelui, spre promulgare.”, a încheiat senatorul liberal.