Şeful agriculturii, trecut pe „linie moartă”


Badele_florel2• directorul executiv Florel Bădele a fost constrâns de jocuri politice să lase locul liber • Ion Cîlea pare să-i fi doborât lui Buican mai mult decât un simplu pion pe tabla USL
 

Continuă spre nesfârşit „saga uselistă” în Vâlcea, acolo unde PSD şi PNL îşi vânează reciproc orice scaun de director contabilizând fiecare instituţie publică în parte. După „etapele” cele mai recente, adică Grigorescu şi Jianu, ping-pong-ul Cîlea – Buican a ajuns şi la Direcţia Agricolă, unde miza postului de director s-a jucat, din nou, la Bucureşti. Astfel, săptămâna trecută, Ministerul Agriculturii i-a transmis liberalului o hârtie prin care-l trimitea să ocupe poziţia vacantă de director executiv la … Arad. A fost primul semn că scaunul lui Florel Bădele începea să se clatine, dar nimeni n-a putut înţelege de ce un minister apropiat PNL-ului ar putea recurge la un asemenea gest împotriva unui liberal cu vechime şi cu o activitate apreciată până acum.

Pus să aleagă între a se muta la hotar şi a rămâne în Vâlcea, Bădele a înţeles repede că trebuie să-şi facă bagajele, dar nu pentru a părăsi judeţul, ci doar poziţia sa din instituţie aşa că, pentru a scăpa de misiunea arădeană, acesta a cerut să fie mutat la Unitatea Fitosanitară din cadrul Direcţiei pentru Agricultură. Luni, hârtia oficială de la minister a ajuns pe faxul Direcţiei, iar în zilele următoare este aşteptată instala­rea unui nou director. Bursa zvonurilor din interiorul şi din afara Direcţiei Agricolă îi dă cele mai mari şanse  lui Marin Cernătescu, printre apropiaţii lui Ion Cîlea, „arhitectul din umbră” al debarcării lui Bădele. Cernătescu a mai ocupat această funcţie în anul 2009, vreme de jumătate de an, când tot Cîlea l-a debarcat pe Bădele.

Ce miză reprezintă, de fapt, Bădele?

 

La prima vedere, această schimbare nu are nici o logică dar, în buna tradiţie a politicii vâlcene, culisele sunt locul unde se fac jocurile şi, aproape niciodată, alt­fel. În fapt, Florel Bădele este directo­rul cu cea mai mare continuitate la Direc­ţia Agricolă din ultimul deceniu de fră­mân­tări politice la nivel central şi local. În pofi­da tuturor schimbărilor de regim, Bă­dele s-a bucurat de apreciere la minis­te­rul de resort unde numele său n-a fost îm­pa­che­tat politic niciodată în ambalajul roşu. Apar­­tenenţa sa făţişă la doctrina de dreap­­ta n-a fost niciodată obscură, dim­potrivă.

În spate, şuşotelile sunt că recenta sa mazilire pare să aibă două motive,  amândouă pornesc de la Ion Cîlea şi amândouă au caracter mai mult personal decât profesional, mirosind de la o poştă a răzbunare. Nu este absolut nici un secret pentru nimeni din cadrul Direcţiei Agricole că liderul PSD nu l-a avut niciodată la suflet pe Bădele, încă de pe vremea când ei trebuiau să colaboreze la Direcţia Agricolă, acum mai bine de zece ani. Chiar şi după avansarea sa pe sce­na politică, preşedintele social-democra­ţilor şi-a lăsat suficienţi oameni de încre­dere prin Direcţie care să-i raporteze fiecare mişcare sau act semnat de Bădele. Atunci când s-a ivit ocazia unor schimbări pesediste de directori, Cîlea a privit instantaneu spre Bădele, iar în 2009, scenariul de azi cu Marin Cernătescu a avut prima tentativă, chiar dacă pentru numai pentru şase luni.

Degradarea totală a relaţiei PSD-PNL din aceste zile este fundalul perfect pentru nişte reglări de conturi demne de Hollywood, iar cele două partide trăiesc numai pentru a-şi „carota” aliatul.  Pentru cine a uitat de unde a plecat totul, reamintim că nebunia a început la 22 ianuarie când liderul PSD le-a suflat peneliştilor şefia ADI APA Vâlcea în dauna primarului liberal de Brezoi, Robert Schell. Jihadul politic vâlcean se tot prelungeşte cu lovituri care mai de care mai dureroase, în primul rând, pentru judeţ, iar Ion Cîlea şi Cristian Bui­can îşi dedică majoritatea vremii pentru strategii şi tactici de nimicire a inamicului. Din acest gen de porniri pare să fie desprinsă şi mişcarea lui Cîlea care, prin „decapitarea” pentru a doua oară a lui Bădele, transmite un mesaj clar PNL-ului şi, mai ales, lui Cristian Buican.

Bădele a lansat „moda vânătorii” în PNL

Până în urmă cu patru-cinci ani, pentru Cristian Buican plăcerile vieţii n-aveau absolut nici o legătură cu vânătoarea. Dintr-o pură întâmplare, acesta a acceptat invitaţia unei ieşiri în natură cu puşca pe umăr. Atmosfera din cadrul trupei şi sentimentul puterii pe care ţi-l conferă vânătoarea aveau să-l cucerească imediat pe liberalul şef care, azi, este un împătimit fără scăpare al vânătorii. „Vinovatul” principal pe acest declic a fost chiar Florel Bădele, vânător cu vechime şi  care, peste ani, a devenit unul dintre cei mai apropiaţi prieteni ai lui Buican cu care călătoreşte şi vânează constant în toate colţurile ţării, indiferent de sezon. Vestea acestei prietenii şi a nou găsitului hobby prezidenţial s-a răspândit rapid în PNL, unde toţi trepăduşii şi băgătorii de seamă din preajma lui Buican au început să se dea mari vânători, doar-doar să intre în graţiile marelui şef. De-aici, până la o modă în toată regula n-a mai fost decât un pas. Pentru câteva sute de euro date pe arme cât de cât performate, atârnătorii liberali de serviciu se înghesuie efectiv să ia parte la partidele de vânătoare pe care tandemul Bădele-Buican le organizează în cercuri cât se poate de restrânse şi selecte. Atunci când nu reuşesc să convingă cu fapte, aceştia îşi comandă fel de fel de articole prin presă cu marile lor performanţe vânătoreşti numai ca să penetreze cercul şefului suprem unde se pun la cale majoritatea treburilor judeţului. În atare condiţii, nu mai încape nici o urmă îndoială că statutul privilegiat de care se bucură Bădele în ochii lui Buican poate fi considerat şi unul din motivele situaţiei sale actuale şi a loviturii primite de la Ion Cîlea.