Secţia de handbal a CSŞ formează sportivi pentru loturile naţionale


Faptul că formaţii din judeţul nostru au scris pagini întregi de istorie în handbal este arhicunoscut, acest sport de echipă fiind în continuare foarte „la modă” în rândul tinerilor, iar Clubul Sportiv Şcolar Râmnicu Vâlcea duce mai departe tradiţia jocului cu „mingea mică”, instituţia condusă de directorul Nicolae Bugheanu putându-se mândri cu ceva ce nu multe cluburi din judeţ şi din ţară deţin. Este vorba despre o secţie de handbal, în cadrul căreia funcţionează atât grupe de fete, cât şi de băieţi.

Rodica Onogea, antrenoarea care se ocupă de pregătirea celor două grupe de băieţi (una de începători, cealaltă de avansaţi), ne-a vorbit despre rezultatele obţinute în ultimul sezon, dar şi despre aşteptările pe care le are în viitorul apropiat: „Cu grupa masculină de avansaţi am participat în Campionatul Naţional de Juniori IV, obţinând rezultate bune chiar dacă am întâlnit echipe foarte puternice. Din toamnă, aceşti băieţi vor evolua la juniori III şi sper ca şi acolo să facem o figură frumoasă. Cei mai mici dintre practicanţii handbalului, care fac parte din grupa de începători, au participat şi ei la diverse turnee, iar în cazul lor aş putea spune că este deosebit de important modul în care progresează, munca depusă începând să dea roade”.
 

Robert Ilie, un tânăr de numai 14 ani, visează să apere buturile echipei naţionale
 

De asemenea, antrenoarea Onogea ne-a prezentat şi câteva dintre performanţele „individuale” ale acestui sport de echipă, concretizate prin numărul mare al băieţilor care au început handbalul la CSŞ, ajungând ulterior sportivi de înaltă performanţă, unii dintre ei chiar în loturile naţionale ale României: „Nu ne este neapărat greu să aducem copiii la handbal, chiar dacă, băieţii acceptă cu unele reţineri ideea, considerând că handbalul este un sport de fete. Însă, cel mai important este să îi determinăm pe aceşti copii, care tocmai au ajuns în sala de sport, să rămână la handbal, să conştientizeze că pentru a face un sport de performanţă este nevoie de sacrificii şi de multă muncă. Eu cred că elevii noştri au un potenţial foarte mare şi este vital să creadă cât mai mult în propriile forţe, iar noi, antrenorii, suntem aici să îi ajutăm şi să îi sprijinim. Nu întâmplător, în momentul în care şi-au încheiat junioratul, de la CSŞ au plecat sportivi de mare performanţă, care şi-au găsit locul în echipe puternice din ţara noastră, în Liga Naţională şi Divizia A, precum CSM Bucureşti, Marta Baia Mare sau Universitatea Craiova. Dacă ar fi să dau doar câteva nume, i-aş putea aminti pe Alex Viespe şi Marian Crăciun, care au ajuns la loturile naţionale ale României, sau Robert Manea şi Alex Cezar Vlăduţ. Iar acest proces, de identificare şi formare a elementelor valoroase din cadrul Clubului Sportiv Şcolar, nu se opreşte aici, alţi sportivi, la rândul lor, fiind pregătiţi pentru marea performanţă. Chiar săptămânile trecute, Robert Ilie, un junior care evoluează pe postul de portar, a fost la Târgu Jiu, acolo unde a participat la un trial de selecţie pentru lotul naţional. Deşi este foarte tânăr, are numai 14 ani, el a trecut cu bine de probele de control şi acum are şansa de a participa, alături de alţi sportivi valoroşi din toată ţara, la o tabără de pregătire organizată de Federaţia Română de Handbal, în această vară”.
 

Ambiţii mari şi la fete: antrenoarea Florina Petria îşi doreşte două grupe în campionatul de junioare III
 

Evident că în urma acestei incursiuni prin interiorul secţiei de handbal a Clubului Sportiv Şcolar, nu putea lipsi nici prezentarea activităţii pe care o desfăşoară sportivele pregătite de antrenoarea Florina Petria. Handbalistele din grupa de avansaţi au activat, în ultimul sezon, în Campionatul Naţional de Junioare III, iar antrenoarea lor afirmă despre acestea că, deşi au ocupat doar poziţia a şasea, este mulţumită de evoluţiile lor având în vedere faptul că jucătoarele sale au fost cu unul sau chiar doi ani mai mici decât adversarele pe care le-au întâlnit. Iar din sezonul viitor, antrenoarea Clubului Sportiv Şcolar are aşteptări şi mai mari, având în vedere progresele indiscutabile pe care le-au realizat aceste handbaliste, dar şi experienţa acumulată.

De asemenea, Florina Petria şi-ar dori ca, tot din noul sezon, CSŞ să se înscrie în campionatul de junioare III cu două echipe, dat fiind faptul că şi sportivele din grupa de începătoare au progresat mult în ultima perioadă şi le-ar fi extrem de utilă experienţa dobândită, încă de la o vârstă fragedă, într-un campionat de categorie superioară: „Anul acesta am avut două grupe, una de avansaţi şi alta de începători. Handbalistele de la avansaţi au participat în Campionatul Naţional de Junioare III, acolo unde au obţinut locul şase. Chiar dacă în mod cert ele puteau mai mult, eu sunt mulţumită de evoluţiile lor, ţinând cont că ele sunt mai mici ca vârstă decât adversarele, iar în grupa noastră au participat echipe foarte puternice, renumite la nivel naţional pentru calitatea handbalului juvenil, precum Colegiul Energetic Râmnicu Vâlcea, CSŞ Caracal sau LPS Slatina. În mod cert putem vorbi despre o creştere în valoare a acestor handbaliste faţă de începutul sezonului, iar ceea ce mă bucură şi mai mult este faptul că şi cele mai mici dintre ele, înscrise în grupa de începătoare, au făcut mari progrese şi deja mă pot gândi la înscrierea cu două echipe în viitoarea ediţie a Campionatului Naţional de Junioare III. Desigur, pentru realizarea acestui obiectiv, este nevoie de multe fonduri şi ne dorim ca lângă noi să vină mai mulţi sponsori care să sprijine activitatea de la CSŞ. Oricum, vreau să mulţumesc tuturor celor care au fost alături de noi şi apreciez colaborarea foarte bună pe care noi o avem cu alte instituţii de învăţământ, care ne pun la dispoziţie sălile lor de sport şi ne permit să promovăm handbalul în rândul elevilor, aşa cum ar fi şcolile nr. 2, nr. 9 şi nr. 10. Totodată, vreau să mulţumesc în mod deosebit şi domnului inspector şcolar general, Remus Grigorescu, care ne-a susţinut ori de câte ori am avut nevoie”.

Antrenoarea de la CSŞ ne-a vorbit şi despre handbalistele care au dus greul în ultimul sezon şi care s-au făcut remarcate la diferite competiţii: „Eu sunt mulţumită de activitatea jucătoarelor şi pot spune că toate au făcut progrese vizibile. Totuşi, sunt câteva care au avut o prestaţie deosebită şi profit de această ocazie să fac numele lor cunoscute: portarii Gabriela Ioana şi Larisa Gâjulete, împreună cu jucătoarele de câmp Ştefania Bădulescu, Adelina Bondoc, Bianca Dietrich, Andra Oprea, Ana Maria Buză, Livia Morteanu, Melisa Stângă, Andreea Dumitraşcu şi Adelina Rentea. În încheiere, vreau să subliniez eforturile deosebite pe care le depun alte două handbaliste de perspectivă, împreună cu părinţii lor, aici referindu-mă la Georgiana Bărboi, pivot şi elevă în clasa a IV-a, care face de patru ani naveta de la Olanu, dar şi la Loredana Popa, care este din Tetoiu şi pentru a continua handbalul de performanţă a fost ajutată chiar şi de către primarul din localitatea sa natală”.
 

Bugheanu: „Apreciez munca depusă în cadrul secţiei de handbal”

Iar dacă cele două antrenoare ne-au vorbit despre sportivii de mare performanţă care s-au format la CSŞ, competiţiile la care au participat în ultimul sezon şi obiectivele lor, directorul Clubului Sportiv Şcolar, Nicolae Bugheanu, a fost cel care ne-a împărtăşit câteva aprecieri referitoare la activităţile desfăşurate şi eforturile profesoarelor Rodica Onogea şi Florina Petria: „Sunt foarte mulţumit de rezultatele obţinute şi apreciez munca depusă în cadrul secţiei de handbal de cele două antrenoare. Selecţia este foarte bine făcută şi sunt convins că rezultatele nu vor întârzia să apară nici sezonul viitor. De altfel, toate cadrele didactice care activează în cadrul clubului sunt oameni bine pregătiţi, foşti sportivi de performanţă, care nu precupeţesc nici un efort în pregătirea elevilor, participând sâmbăta şi duminica la antrenamente şi competiţii. Mă bucur mult când ştiu că profesorii de la noi sunt apreciaţi de conducerea Inspectoratului Şcolar, ei implicându-se şi în activităţile desfăşurate de Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret a judeţului Vâlcea, contribuind la realizarea calendarului anual”.