Se modifică regulile pentru proiectele PNDR 2014 – 2020


Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) a decis, împreună cu Autoritatea de Manage­ment pentru Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (AM PNDR), să modifice Regulamentul de organizare şi funcţionare (ROF) a procesului de selecţie şi a procesului de verificare a contestaţiilor pentru proiectele finanţate prin intermediul submăsurilor din PNDR 2014 – 2020, ca urmare a solicitărilor primite în sesiunile anterioare de depu­nere din partea potenţialilor beneficiari ai progra­mului. „AFIR anunţă modificări ale Regulamentului de organizare şi funcţionare (ROF) a procesului de selecţie şi a procesului de verificare a contestaţiilor pentru proiectele aferente măsurilor din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2014 – 2020). Ca urmare a solicitărilor primite în sesiu­nile anterioare de depunere din partea poten­ţialilor beneficiari ai PNDR, AFIR a decis împreună cu Autoritatea de Management pentru PNDR (AM PNDR) să modifice ROF-ul de selecţie şi de contestaţii pentru proiectele finanţate prin intermediul submăsurilor din PNDR 2014 – 202”, se spune într-un comunicat al instituției.
Una dintre cele mai importante modificări pe care o aduce noul ROF este aceea că în primele cinci zile calendaristice de la deschiderea sesiunii şi din fiecare etapă de depunere a proiectelor nu se aplică plafonul maxim de depunere, indiferent de valoarea totală a fondurilor solicitate prin proiectele depuse. „În acest fel, se asigură principiul egalităţii de şanse pentru toţi cei care au pregătit proiecte şi vor să le depună pentru a primi finanţare în această sesiune”, subliniază AFIR.
O altă modificare esenţială vizează plafonul maxim de depunere de 120% din nivelul alocării se­siunii anuale a măsurii/submăsurii/componentei, plafon care se majorează la 200%. „Precizăm că depunerea proiectelor în cadrul sesiunii anuale se opreşte la termenul limită prevăzut în anunţul de lansare sau înainte de acest termen, dacă valoarea publică totală a proiectelor depuse cu un punctaj estimat mai mare sau egal cu pragul de calitate aferent lunii/trimestrului respectiv ajunge la 200% (excluzând valoarea publică totală a proiectelor retrase). Această prevedere nu se aplică în primele cinci zile calendaristice din fiecare etapă de depu­nere”, menţionează instituția.