Scrisoarea deschisă către parlamentarii vâlceni


• UST Cartel ALFA Vâlcea aruncă mănuşa aleşilor pentru o modificare legislativă majoră
 

Sindicaliştii din subordinea lui Bogdan Hossu pun pe tapet o problemă legislativă întârziată intenţionat de către actuala coaliţie de la Putere:

„Domnule/Doamnă deputat/senator,

După cum cu siguranţă cunoaşteţi, în anul 2011, în plină criză financiară şi economică, în urma presiunii din partea organismelor financiare internaţionale, Guvernul Boc şi-a asumat răspunderea în faţa Parlamentului pe un pachet de schimbări ale legislaţiei muncii, prin legea 62/2011, Legea dialogului social şi legea 40/2011, Codul Muncii.

Pachetul legislativ a fost adoptat ignorând procedura dezbaterii parlamentare, obligatorie în cazul unor astfel de legi cu statut organic, în ciuda opoziţiei ferme a partenerilor sociali (deopotrivă sindicate şi patronate), sfidând zecile de mii de lucrători care îşi exprimau dezacordul în stradă şi fără a lua în seamă raportul Organizaţiei Internaţionale a Muncii care avertiza că modificările nu respectă standardele fundamentale ale Organizaţiei Internaţionale a Muncii (OIM), stipulate în convenţiile ratificate de România.

După doi ani şi jumătate de la intrarea în vigoare a noii legislaţii, impactul asupra drepturilor lucrătorilor şi parteneriatului social este negativ, vizibil prin deteriorarea relaţiilor de muncă, blocarea negocierii colective şi precarizarea locurilor de muncă.

Eliminarea contractului colectiv de muncă la nivel naţional a lăsat fără protecţie 1,2 mil. lucrători angajaţi în întreprinderi cu mai puţin de 20 de lucrători, care nu au dreptul să încheie contracte colective de muncă. De asemenea, condiţiile absurde de reprezentativitate şi de aplicabilitate a contractelor colective de muncă la nivel de sector a redus dramatic numărul de contracte colective şi numărul de lucrători care beneficiază de protecţie. În aceeaşi măsură, condiţiile excesive de reprezentativitate la nivel de unitate, imposibilitatea de a recurge la acţiune colectivă, au restrâns foarte mult posibilitatea de acţiune a sindicatelor în apărarea drepturilor salariaţilor şi echilibrarea raporturilor cu angajatorii.

Astfel, dacă la începutul anului 2011, toţi salariaţii erau acoperiţi de cel puţin un contract colectiv de muncă (naţional, de ramură sau de unitate), în prezent, mai puţin de 30% din salariaţi beneficiază de această protecţie şi numărul este în scădere.

Această lipsă de protecţie prin mecanismele negocierii colective, ca şi anumite clauze introduse în Codul muncii (extinderea perioadei de probă la 9 luni, stabilirea performanţei angajatului prin voinţa unilaterală a angajatorului s.a.) se traduce în abuzuri faţă de lucrători, scăderea veniturilor şi sărăcie, condiţii de muncă nesigure şi periculoase, norme de muncă exagerate, un mediu de lucru tensionat şi stresant.

Aveţi, fără îndoială, confirmarea acestor efecte stând de vorbă cu lucrătorii salariaţi din subscripţia dumneavoastră, cei cărora le reprezentaţi interesele în forul legislativ al ţării. Ceea ce vă spunem noi este că, dumneavoastră personal, puteţi contribui la schimbarea acestei situaţii, prin iniţierea sau susţinerea unei propuneri legislative de modificare a Legii dialogului social.

În cadrul mesei rotunde la nivel înalt, găzduită de Parlamentul României pe data de 25 ianuarie, având ca temă „Reformele din 2010 – 2011 şi implicaţiile lor”, au participat reprezentanţi ai FMI, Băncii Mondiale, Comisiei Europene, OIM, alături de Ministrul Muncii şi Ministrul Dialogului Social din România, împreună cu reprezentanţii sindicatelor şi patronatelor. Dincolo de diversele opinii şi perspective, participanţii au împărtăşit opinia generală privind necesitatea unor modificări ale legislaţiei muncii pentru a o pune în acord cu normele fundamentale ale Organizaţiei Internaţionale a Muncii.

Cu toate acestea, în ciuda acestui consens şi a promisiunilor din campania electorală, la presiunea mai puternică a corporaţiilor şi reprezentanţilor capitalurilor internaţionale, guvernul actual refuză promovarea unui proiect de modificare agreat de partenerii sociali.

Una dintre erorile fundamentale ale elitelor româneşti pe tot parcursul istoriei moderne a fost convingerea că soarta celor mulţi şi nevoiaşi este irelevantă pentru dezvoltarea economică, aşa cum recunosc experţii economişti astăzi. Un mediu de lucru în care lucrătorii sunt abuzaţi, menţinuţi în sărăcie şi precaritate, fără posibilitatea de a-şi îmbunătăţi condiţiile de muncă, este un mediu de lucru neproductiv şi neperformant.

Schimbările din legislaţia muncii au adus dezavantaje lucrătorilor, fără să aducă în schimb niciun avantaj economiei sau statului. Dovada: şomajul, numărul enorm de emigranţi, evaziunea fiscală pe piaţa muncii care a atins cote alarmante, numărul enorm de salariaţi care, datorită salariilor de mizerie sunt dependenţi de mila statutului prin ajutoare sociale, spirala pierderii locurilor de muncă, suprataxarea micului contribuabil, toate sunt la cote fără precedent.

O economie a cărei principal „avantaj competitiv” este costul menţinut scăzut al forţei de muncă şi exploatarea lucrătorilor nu este o economie performantă şi stabilă, şi cu siguranţă nu este o economie care funcţionează în beneficiul majorităţii cetăţenilor. Confederaţia Naţională Sindicală „Cartel ALFA” vă solicită să vă alăturaţi demersului de modificare a legislaţiei muncii actuale, împreună cu partenerii sociali, astfel încât drepturile fundamentale ale lucrătorilor să fie respectate şi în România.”