„Au băgat frica-n oameni cu dosare penale!”


• aşa îşi explică Ionel Vâncea slaba prezenţă la protestul de la mijlocul săptămânii
 

Cu doar 50 de oameni în faţa sediului Prefecturii, UST Cartel ALFA a pierdut ocazia de a mai impresiona pe cineva cu vocea ori numărul său de membri. Dintr-o demonstraţie de forţă, ieşirea în stradă de la mijlocul săptămânii se poate transforma într-un veritabil cântec de lebădă pentru mişcarea sindicală din Vâlcea, fapt recunoscut chiar de către liderii ALFA.

Ionel Vâncea spune că a simţit de mult că vâlcenii s-au resemnat cu propria soartă, dar spune că şi autorităţile au avut grijă să grăbească stingerea sindicatelor: „Eu cred că noi am dat din coate cât am putut de mult: am făcut valuri până la Bucureşti, la Realitatea TV care a venit aici să arate cât de gravă e situaţia, adunăm semnături pentru OLTCHIM,  am făcut conferinţe de presă peste conferinţe de presă doar, doar o înţelege toată lumea ce ne aşteaptă. Din păcate, nici când funia se strânge la gâtul nostru, vâlceanul nu vrea să reacţioneze şi stă la mila sorţii… Ce să-i faci?! Eu am vorbit toată săptămâna cu oamenii, le-am mai explicat că fără o reacţie viguroasă, ne bagă ăştia în pământ. Ştiţi ce mi-au răspuns majoritatea: că numai de dosare penale n-au ei nevoie acum. Păi, dacă eu, care sunt primul şi singurul lider de sindicat din ţara asta cu dosar penal pentru că am trecut strada pe zebră, tot nu mă tem şi ies în faţă… Mi s-au părut speriaţi, v-o spun sincer! I-au cu­min­ţit băieţii definitiv…”.

Referitor la controversele iscate de prezenţa pedeliştilor la protestul din faţa Prefecturii, Vâncea spune că invitaţia lui a plecat către toţi parlamentarii: „Eu am zis că numai uniţi putem mişca şi noi ceva în judeţul acesta şi apelul meu i-a vizat pe toţi parlamentarii noştri. Dacă numai Romeo Rădulescu a venit şi restul s-au ascuns, a cui e vina?! Eu i-am chemat pe toţi vâlcenii din Parlament să pună umărul, acum când ne e mai greu ca niciodată. N-a vrut nimeni să politizeze protestul, domnul Rădu­lescu a luat cuvântul la invitaţia mea, aşa cum aş fi vrut s-o facă şi alţi parlamentari. Dacă dumnealui s-a ţinut de atacuri politicianiste şi n-a venit cu nici o soluţie, e problema lui. Eu nu puteam să-i iau microfonul, cu toate că lumea n-a prea fost de acord cu ce-a avut de zis…”

Diculoiu vrea ca şi oamenii de cultură să se implice în salvarea combinatului

Chiar dacă impresia lăsată miercuri a fost una jalnică, sindicatele nu par să renunţe la proteste, iar săptămâna viitoare promite să aducă noi ieşiri în stradă. Dinspre combinat, Mihai Diculoiu anunţă că lupta împotriva administratorilor judiciari va continua, astfel că, de luni, în fiecare după-amiază, de la ora 15.00, chimiştii, atâţia cât au mai rămas văr ieşi în faţa pavilionului pentru a-şi striga nemulţumirea şi a cere scoaterea din peisaj a tandemului Piperea-Bălan pe care-i consideră groparii combinatului.

Diculoiu şi-a reluat discursul pro-Blănculescu şi a cerut venirea de urgenţă a premierului Ponta la OLTCHIM pentru aprobarea Comitetului de Salvare din care să nu lipsească aproape nimeni: de la specialişti şi oameni de ştiinţă până la oameni de cultură şi artă.