Sărbătoarea geniştilor vâlceni, sub semnul familiei Berindei şi a Transfăgărăşanului
• invitatul special cu care s-au desfăşurat manifestările dedicate împlinirii a 154 de ani de la înfiinţarea armei de geniu a fost academicianul Dan Berindei
Necesităţile impuse de dezvoltarea şi modernizarea organismului militar românesc, conjugate cu cele ale economiei naţionale, l-au determinat pe domnitorul Alexandru Ioan Cuza, pe ceilalţi factori de decizie militară să pună bazele unor arme noi. În acest context, ia fiinţă arma Geniului prin crearea, în anul 1859, în Moldova, a primei subunităţi române de geniu, Batalionul 1Geniu, prin aprobarea la data la 31 mai 1859 de domnitorul Alexandru Ioan Cuza pe Raportul Consiliului de Miniştrii nr. 1902. Un an mai târziu, corpul de geniu instituit prin ordonanţa din 31 mai 1859, va spori prin înfiinţarea unui al doilea batalion în Ţara Românească, care, împreună cu cel din Moldova, vor constitui întâiul regiment de geniu. Primele batalioane de geniu ale oştirii române aveau un efectiv de 1000 de oameni fiecare, împărţiţi în patru companii. Comandant al acestor subunităţi a fost numit căpitanul, ulterior maiorul Panait Donici, cel care s-a numărat printre organizatorii trupelor de geniu din ţara noastră.
Cei 154 de ani de viaţă ai armei-simbol a Vâlcii au fost marcaţi prin două zile de manifestări în cadrul Centrului de Instruire EOD şi Apărare CBRN „Panait Donici”. Joi a fost ziua în care academicianul Dan Berindei, vicepreşedinte al Academiei Române, a fost invitatul special. Acesta a luat parte la un simpozion în care a fost omagiată memoria strămoşului său Anton Berindei, unul dintre marile nume ale istoriei geniştilor români, dar şi evocarea capodoperei numite Transfăgărăşan. Organizatorii au vrut să marcheze cei 154 de ani de viaţă ai armei prin sfinţirea praznicarului şi a troiţei din cadrul bisericii militare Sfântul Mare Mucenic Dimitrie –Izvorâtorul de Mir cât şi inaugurarea oficială a Muzeului cu tehnică de geniu, filială a Muzeului Militar Naţional Ferdinand I. Trebuie spus că acest moment vine după nu mai puţin de 5 ani de strădanii ale Centrului. Aszăzi, au fost programate concursuri sportive în cadrul „Cupei Geniştilor Militari”, un concert aniversar al Corului academic Euphonia şi o expoziţie de fotografii.