Romsilva vine (iar) în sprijinul populației: ÎNCĂ 700 DE MII METRI CUBI de lemn pentru foc


Reprezentanții Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva ne-au anunțat că instituția va pune la dispoziția populației, până la finalul anului, încă 700 de mii metri cubi de lemn pentru foc. Aceasta este o veste evident bună pentru românii cu venituri mici, mai ales pentru cei din mediul rural, în contextul majorărilor de prețuri care se preconizează pentru gazele naturale și curentul electric.
Până la mijlocul lunii octombrie, Romsilva a vândut direct populației 1.065.229 metri cubi lemn pentru foc. Dacă, până la finalul anului, se vor vinde și cei 700.000 de metri cubi, atunci RNP va putea spune că a asigurat, pentru români, aproape două milioane de metri cubi de lemn de foc pentru sezonul rece 2021/2022. Toate aceste cantități de lemne de foc sunt destinate persoanelor fizice din țara noastră și provin din pădurile proprietate publică a statului român.
„În acest moment, în depozitele ocoalelor silvice din cadrul Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva se află un stoc de circa 250.000 metri cubi lemn pentru încălzirea locuințelor. Prețul mediu de valorificare a lemnului pentru foc din acest an este de 183,21 lei, fără TVA, iar prețul variază în funcție de specie, sortiment și locul de livrare. Numeroase ocoale silvice din cadrul Romsilva asigură, contra cost, și transportul lemnelor pentru foc. Toate prețurile și volumele de lemn pentru foc sunt afișate la sediile ocoalelor silvice din cadrul Romsilva și, în format electronic și centralizat, pe pagina de internet www.rosilva.ro, la secțiunea «Disponibil lemn pentru foc», aceste date fiind actualizate periodic”, ne-au mai anunțat reprezentanții Romsilva.

De ce au fost «mutate» licitațiile în mediul online?

Platforma de licitații online prezintă mai multe avantaje, între care asigurarea unei transparențe mai mari, număr de participanți nelimitat, echidistanță și condiții concurențiale sporite pentru toți agenții economici atestați. Nu în ultimul rând este vorba și despre reducerea birocrației. Platforma informatică reprezintă și un instrument util pentru managementul Romsilva, prin prelucrarea și analizarea rapidă a datelor putând fi stabilite sortimentele solicitate de piață, precum și tendințele de pe piața lemnului.
Regia Națională a Pădurilor – Romsilva pune pe piață anual circa 9,5 milioane metri cubi de lemn din pădurile proprietatea publică a statului, din care 6,5 milioane metri cubi ca lemn pe picior, masa lemnoasă care urmează a fi exploatată din păduri, și 3 milioane metri cubi ca lemn fasonat. În actualul context economic și legislativ, Romsilva va crește gradual ponderea valorificării lemnului fasonat. De la 1 ianuarie 2023, ponderea lemnului fasonat, exploatat prin resurse proprii sau prin contracte de prestări servicii, va fi de 50% din volumul total de masă lemnoasă pus pe piață din pădurile proprietatea publică a statului.

Romsilva administrează aproape jumătate dintre pădurile țării

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva administrează 3,13 milioane hectare păduri proprietatea publică a statului, circa 48% din pădurile țării, și asigură servicii silvice pentru circa un milion hectare de păduri aflate în alte forme de proprietate. Din totalul pădurilor proprietatea publică a statului, 80% dețin certificarea managementului forestier în standard internațional.
Material realizat cu sprijinul Biroului de presă al Romsilva