„Senatul introduce o serie de noi avantaje pentru populație și IMM-uri în schema de sprijin pentru plata energiei”


Ne-a anunțat Claudia Banu, senator PNL de Vâlcea
Comisiile reunite de energie și muncă ale Senatului au aprobat, la începutul acestei săptămâni, o serie de modificări ale schemei de sprijin pentru plata energiei, destinate să ajute atât populația României, cât și sectorul economic național. Măsurile de sprijin se vor aplica în perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022.
„În urma consultărilor, a fost modificată OUG 118/2021, fiind luate o serie de măsuri suplimentare ce vizează implementarea schemei de sprijin pentru consumatorii casnici și IMM-uri, prin care se vor acorda compensări la prețul energiei electrice și al gazelor naturale. A fost mărită limita de consum pentru care li se acordă compensare consumatorilor casnici și s-a introdus plafonarea prețurilor la distribuitorii de energie electrică și gaze naturale, pentru perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022, la maxim 1 leu/kWh preț final pentru energia electrică și 0,37 lei/kWh la gaze naturale. Tot venitul producătorilor de energie, rezultat din vânzarea curentului electric care depășește prețul de 450 lei/mWh va fi impozitat suplimentar cu 80%. O altă măsură care vizează comercianții de energie este aceea că vor putea opera cu un profit de maxim 5%. Totodată, crește la maxim 33% din valoarea facturii, compensarea acordată clienților casnici pentru gaze naturale. Aceștia au posibilitatea de a cere amânarea plății facturilor pentru o perioadă de maxim șase luni, fără a trebui să plătească penalități în această perioadă de amânare”, ne-a declarat Claudia Mihaela Banu, senator PNL de Vâlcea.

Ce trebuie să mai știe vâlcenii?

Concret, pentru clienții casnici se va acorda o compensare unitară in valoare de cel mult 0,291 lei/kWh, în cazul energiei electrice și în valoare de cel mult 33% din valoarea componentei prețului gazului natural, din contractul de furnizare al clientului beneficiar, în cazul gazelor naturale. Compensarea se va acorda direct în factura clientului, fără a mai fi necesare demersuri din partea acestuia. Adică fără cereri, fără drumuri în plus și fără birocrație!
„Sumele compensate vor fi evidențiate clar, cu minus, în factura clientului casnic. Pentru a putea beneficia de această schemă de ajutor, clienții casnici trebuie să se încadreze în anumite limite de consum, adică maxim 1.500 kWh la energie electrică și echivalentul a 1.000 mc de gaze naturale, pentru întreaga perioadă, plus o abatere de maxim 10% din aceste cuantumuri. Pentru IMM-uri se aplică exceptarea, în cazul energiei electrice, de la plata contravalorii certificatelor verzi, contribuției pentru cogenerare de înaltă eficienţă și a accizei, precum și exceptarea, în cazul gazelor naturale, de la plata contravalorii accizei. Se reduce TVA la doar 5% pentru baza de impozitare pentru furnizarea energiei electrice/gazelor naturale la clienții de tip IMM. O foarte importantă modificare va include și PFA-urile și profesiile liberale în categoria IMM-urilor care primesc acest sprijin, mărindu-se plaja de adresabilitate pentru toți profesioniștii”, ne-a mai declarat senatoarea Banu.
„Am avut numeroase consultări, atât cu Ministrul Energiei, cât și cu colegii din celelalte partide politice, astfel încât să reușim să ajungem la o formă legislativă acceptată de toate părțile, care să ofere o protecție reală cetățenilor și IMM-urilor. Modificările adoptate de noi vor fi înaintate în regim de urgență Camerei Deputaților, astfel încât ele să poată fi adoptate și să intre în vigoare cu data de 1 noiembrie 2021”, a concluzionat reprezentanta vâlcenilor în Camera Superioară a Parlamentului României.