ROMSILVA A DAT STARTUL Lunii Plantării Arborilor
Prin intermediul unui comunicat de presă, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a anunțat că, începând cu data de 15 martie 2022, a dat startul Lunii Plantării Arborilor prin acțiuni de împădurire la nivelul direcțiilor silvice. În cadrul Lunii Plantării Arborilor, acțiune tradițională ce se desfășoară anual între 15 martie și 15 aprilie, sunt organizate lucrări de împădurire, acțiuni de popularizare și educare în domeniul silvic. Regia Națională a Pădurilor – Romsilva este instituția care pune la dispoziția persoanelor interesate puieții forestieri necesari acțiunilor de împădurire sau asigură sprijinul logistic pentru acțiunile voluntarilor implicați în astfel de lucrări.
Cum se desfășoară acțiunile din cadrul Lunii Plantării Arborilor?
Luna Plantării Arborilor este organizată în fiecare an, în conformitate cu prevederile Codului Silvic, și se suprapune parțial cu campania de împăduriri de primăvară. Pe fondul condițiilor meteorologice favorabile, campania de împăduriri de primăvară a debutat la nivelul mai multor direcții silvice din cadrul Romsilva încă de la finalul lunii februarie. Acțiunea va continua și după data de 15 aprilie 2022, data oficială pentru încheierea Lunii Plantării Arborilor, până la finalizarea lucrărilor din programul campaniei. În campania de împăduriri din această primăvară, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva anunțat că își propune să planteze circa 19 milioane de puieți forestieri, toți produși în pepinierele silvice proprii. Vor fi astfel regenerate 10.244 hectare fond forestier de stat, din care 7.127 hectare vor fi regenerate pe cale naturală, iar 3.117 hectare prin regenerare artificială, adică prin lucrări de împădurire. De asemenea, în campania de împăduriri de primăvară vor fi efectuate lucrări de completări pe 1.391 de hectare și de refacere a plantațiilor afectate de calamități pe alte 179 hectare.
În ce județe se vor împăduri cele mai mari suprafețe?
„În campania de împăduriri de primăvară, cele mai multe suprafețe regenerate natural vor fi cele administrate de direcțiile silvice Suceava – 819 hectare, Bacău – 741 hectare si Neamț – 453 hectare. Și la lucrările de împăduriri, Direcția Silvică Suceava va regenera artificial cele mai mari suprafețe – 915 hectare, urmată de direcțiile silvice Mureș – 258 hectare, Neamț – 217 hectare și Maramureș – 208 hectare. Întregul program de regenerare a pădurilor de stat administrate de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva din anul 2022 în cele două campanii de împăduriri, de primăvară și de toamnă, prevede lucrări de regenerare pe 14.057 hectare, din care 9.354 hectare prin regenerări naturale și 4.703 hectare prin lucrări de împăduriri, fiind alocat un buget total de 220,4 milioane lei. În ultimii cinci ani, Romsilva a regenerat 72.892 hectare fond forestier de stat, din care 47.335 hectare prin regenerări naturale și 25.557 hectare prin lucrări de împăduriri, fiind plantați, în total, 141,37 milioane puieți forestieri”, ne-au anunțat reprezentanții Romsilva.
Romsilva administrează aproximativ 48% din pădurile țării
Mai trebuie precizat că Regia Națională a Pădurilor – Romsilva administrează 3,13 milioane hectare păduri proprietatea publică a statului, adică aproximativ 48% din pădurile țării. În plus, instituția asigură servicii silvice pentru circa un milion hectare de păduri aflate în alte forme de proprietate. De asemenea, Romsilva administrează 22 de parcuri naționale și naționale, precum și 12 herghelii de stat. Din totalul pădurilor aflate în proprietatea publică a statului, 80% dețin certificarea managementului forestier în standard internațional.
• Material realizat cu sprijinul Biroului de presă al Romsilva