Polițiștii au ajuns la liceul din Horezu. Aceeași problemă: drogurile!


La data de 15 ianuarie 2024, în cadrul Campaniei locale „FII RESPONSABIL!”, poliţişti din cadrul Biroului Siguranță Școlară, Biroului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii și cei de la Poliția orașului Horezu au organizat şi desfăşurat activități informative-preventive la Liceul „Constantin Brâncoveanu” din Horezu. Odată cu reluarea cursurilor școlare după vacanța de iarnă, polițiștii au venit în fața elevilor cu o serie de sfaturi și recomandări pentru prevenirea violenței în școli, în scopul reducerii riscului de victimizare și implicare a acestora în comiterea de infracțiuni cu violență. Mai jos vă prezentăm comunicatul de presă pe care polițiștii vâlceni ni l-au transmis.

„Prin aceste activități polițiștii își propun să îi responsabilizeze pe elevi și să îi facă să conștientizeze faptul că un mediu școlar sigur, civilizat și plăcut, se construiește și prin implicarea fiecăruia dintre ei. Polițiștii au transmis recomandări privind prevenirea consumului şi traficului de droguri, făcându-se referire la aspectele legislative, la cauzele şi consecinţele consumului de substanţe psihoactive. Au fost transmise informaţii cu privire la recenta intrare în vigoare a Legii nr. 213/2023, prin care se elimină posibilitatea ca cei care au produs un accident rutier fiind sub influenţa alcoolului, drogurilor sau neavând permis de conducere şi în urma accidentului a rezultat decesul unei sau mai multor persoane să fie condamnat la închisoare cu suspendare”, au transmis polițiștii vâlceni.

Drogurile rămân un flagel în rândul tinerilor

Polițiștii au mai anunțat că demersurile pe care le-au desfășurat au vizat informarea adolescenților cu privire la efectele negative pe care consumul de droguri le are asupra organismului, asupra dezvoltării lor, dar și asupra viitorului, accentul discuțiilor fiind pus pe riscul implicării în calitate de victime sau chiar de autori, dar și prevenirea fenomenului de delincvență juvenilă.

„Deoarece dependența de drogurile legale (alcool, tutun) devine pe zi ce trece unul din pericolele vremurilor prezente, primele victime fiind adolescenții, activitățile preventive desfășurate de polițiști au scopul de a-i avertiza pe elevi în legătură cu riscurile consumului de stupefiante, totodată să îi încurajeze să folosească metode de exprimare artistică și creativă pentru susținerea luptei împotriva consumului de droguri. Campania de prevenire desfășurată de polițiștii vâlceni a venit din necesitatea de a preveni evoluții indezirabile în comportamentul copiilor și pentru a-i ajuta pe aceia care, în virtutea mai multor cauze, au ajuns să nu-și mai poată controla emoțiile și comportamentul, riscând să comită infracțiuni, comportamentul antisocial și delincvent la copii fiind produsul unor factori de risc multipli”, au mai informat reprezentanții IPJ Vâlcea.