România va analiza posibilităţile de realizare, împreună cu Bulgaria, a unui nou pod la Dunăre


„România va analiza posibilităţile de realizare în comun cu Bulgaria a unui nou pod la Dunăre, către Ruse, precum şi impactul acestuia asupra sprijinirii mediului de afaceri”, a afirmat secretarul de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Marcel Boloş, după întâlnirea pe care a avut-o la Ruse cu omologul său bulgar. Potrivit acestuia, MDRT agreează propunerea construirii unui nou pod pe Dunăre către localitatea bulgară Ruse, prin realizarea acestei investiţii ambele ţări având de câştigat. „Un asemenea proiect ar contribui foarte mult la sporirea mobilităţii populaţiei şi ar ajuta mediul de afaceri. Noi suntem foarte deschişi să avem o strategie comună pentru Dunăre, atât în ce priveşte partea de infrastructură, cât şi partea de port şi industria peştelui”, a spus Boloş.

Conform unui comunicat al MDRT, secretarul de stat Marcel Boloş a avut, zilele trecute, o întrevedere cu omologul său din guvernul Bulgariei, Nikolina Nikolova, cu ocazia desfăşurării la Ruse, a unei noi dezbateri publice pe tema Strategiei Dunării. Cei doi demnitari au mai discutat despre forma pe care o va lua programul de cooperare transfrontalieră dintre cele două state în următorul exerciţiu financiar european, dar şi despre strategia pentru Marea Neagră, în contextul în care cele două ţări sunt singurele state membre ale Uniunii Europene din bazinul Mării Negre.

În lunile următoare, cele două ministere, din România şi Bulgaria, vor lucra la nivel de experţi, pentru a prezenta o poziţie comună, având în vedere că parcurg o etapă hotărâtoare pentru stabilirea viitoarelor programe cu finanţare europeană. Astfel, Ministerele Dezvoltării din România şi Bulgaria au decis să colaboreze pentru a convinge Comisia Europeană să finanţeze, în viitoare etapă de programare, 2014 – 2020, un program dedicat regiunii Dunării, ca şi parte a noii abordări a Comisiei Europene de a susţine macro-regiunile. „Este, practic, o extensie a ceea ce reprezintă astăzi Strategia Europeană pentru Regiunea Dunării. Vom folosi experienţa acumulată în programele de cooperare europeană şi bunele relaţii pe care cele două ministere le-au dezvoltat de-a lungul timpului. Este firesc să susţinem o poziţie comună, întrucât ne confruntăm cu aceleaşi provocări şi avem aceleaşi interese, iar împreună putem fi mai convingători. Pe de altă parte, dezvoltarea sustenabilă trebuie gândită pornind de la strategii macro-regionale, iar deciziile punctuale trebuie să fie integrate şi în coerenţă cu acestea, iar vecinii bulgari sunt partenerii noştri foarte buni în regiunea Dunării”, a subliniat secretarul de stat Boloş.