REGIO, încheiat pentru acest an


Giosan-Lidia03Programul Operaţional Sectorial ”Creşterea Competitivităţii Econo­mice” oferă întreprinderilor mici şi mijlocii ocazia de a accesa alte câteva sute de milioane de euro nerambur­sa­bile prin Programul Operaţional Regio­nal. De la dezvoltarea infrastructurii lo­cale pentru afaceri, până la sprijinirea dez­voltării microîntreprinderilor, REGIO oferă antreprenorilor nume­roa­se posi­bi­lităţi de finanţare.

„Destinată special sprijinirii dez­vol­tării mediului de afaceri regional şi local, Axa Prioritară 4 mai are deschis un singur apel de proiecte. Programul “Dezvoltarea durabilă a structurilor de sprijinire a afacerilor de importanţă re­gio­nală şi locală” oferă finanţări neram­bursabile atragerea investiţiilor, revigorarea şi dezvoltarea economiilor locale”, explică Lidia Giosan (foto), Enter­prise Europe Network. Printre acti­vi­tăţile eligibile din cadrul proiec­tului se numără construirea/ moder­ni­zarea/ extinderea de clădiri şi anexe afe­rente, care vor fi utilizate de opera­tori economici, cu precădere IMM-uri, pentru activităţi de producţie sau prestare servicii; construirea sau extinderea infrastructurii rutie­re/fero­via­re; crearea/ modernizarea uti­lităţilor de bază din interiorul struc­tu­rii de sprijinire a afacerilor; dotarea cu echipamente a structurilor de sprijinire a afacerilor.  Bugetul orientativ este de 274,4 milioane de euro, iar valoarea totală a proiectului poate fi cuprinsă între 1.700.000 şi 85.000.000 lei. Ce­rerile de finanţare se primesc până la epuizarea bugetului şi se depun la sediul agenţiei pentru dezvoltare re­gională din regiunea unde va avea loc implementarea proiectului. Termenul de depunere a cererilor de finanţare a expirat pentru regiunile de dezvoltare Bucureşti-Ilfov, Centru, Sud-Vest Ol­te­nia, Vest, Nord-Vest şi Sud-Est.”

IMM-urile din domeniul turismului şi/ sau activităţi conexe au drept aliat  Axa Prioritară 5 din cadrul Regio care beneficiază de un buget de aproape 109 milioane de euro destinat dez­voltării turismului local.

„Se finanţează valorificarea poten­ţialului turistic montan, dezvoltarea tu­rismului balnear, amenajarea obiec­tivelor turistice naturale cu potenţial tu­ristic şi crearea, reabilitarea şi extin­derea infrastructurii de agrement, in­clusiv a utilităţilor aferente. Valoarea totală a proiectului (cheltuieli eligibile şi neeligibile aferente proiectului) tre­buie să fie cuprinsă între 700.000 lei şi 85.000.000 lei. În cazul proiec­telor care se implementează în mediul ru­ral, valoarea minimă totală a proiec­tu­lui trebuie să depăşească 6.400.000 lei.

Cerere de proiecte este cu depu­nere continuă până la depăşirea cu 50% a alocării financiare pe fiecare re­giune. Termenul de depunere a cere­ri­lor de finanţare a expirat pentru regiu­nile de dezvoltare: Vest, Sud-Vest Ol­tenia, Centru, Nord-Vest, Sud Mun­tenia, Bucuresti-Ilfov”, conchide Lidia Giosan, Enterprise Europe Nertwork.