Regimul fiscal aplicabil reprezentanţelor


Direcţia Generală a Finanţelor Publice Vâlcea informează că, po­tri­vit prevederilor art. 122 din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificările şi comple­tă­ri­le ulte­ri­oare, orice persoană juridi­că străi­nă, care are o reprezen­tan­ţă autori­zată să funcţioneze în Ro­mânia, are obligaţia de a plăti un impozit anual.

Impozitul pe reprezentanţă pen­tru un an fiscal este egal cu echi­va­lentul în lei al sumei de 4.000 euro, stabilită pentru un an fiscal, la cursul de schimb al pieţei valutare, comu­ni­cat de Banca Naţională a României, valabil în ziua în care se efectuează plata impozitului către bu­getul de stat. Persoana juri­di­că străină are obligaţia de a plăti im­po­zi­tul pe reprezentanţă la bugetul de stat, în două tranşe egale, până la da­te­le de 25 iunie şi 25 decembrie, inclusiv.

În cazul unei persoane juridice străine, care în cursul unui an fiscal înfiinţează sau desfiinţează o re­pre­zen­tanţă în România, impozitul datorat pentru acest an se cal­culează pro­por­ţional cu numărul de luni de existenţă a reprezentanţei în anul fiscal res­pectiv.

Important! Persoana juridică străină care datorează impozitul pe reprezentanţă are obligaţia de a de­­pu­ne o declaraţie anuală la au­toritatea fiscală competentă, până la data de 28, respectiv 29 februa­rie a anului de impunere.

Persoanele juridice străine, prin reprezentanţele înfiinţate în România, nu sunt abilitate să facă fapte de co­merţ, aceste repre­zen­tan­ţe neavând calitatea de persoa­nă juridică. Re­pre­zentanţele sunt obligate să conducă evidenţa con­ta­bilă prevăzută de le­gis­laţia în vigoare din România.

*

Bază legală: art. 122 din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificările şi com­ple­tările ulterioare.