Regimul fiscal aplicabil reprezentanţelor
Direcţia Generală a Finanţelor Publice Vâlcea informează că, potrivit prevederilor art. 122 din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, orice persoană juridică străină, care are o reprezentanţă autorizată să funcţioneze în România, are obligaţia de a plăti un impozit anual.
Impozitul pe reprezentanţă pentru un an fiscal este egal cu echivalentul în lei al sumei de 4.000 euro, stabilită pentru un an fiscal, la cursul de schimb al pieţei valutare, comunicat de Banca Naţională a României, valabil în ziua în care se efectuează plata impozitului către bugetul de stat. Persoana juridică străină are obligaţia de a plăti impozitul pe reprezentanţă la bugetul de stat, în două tranşe egale, până la datele de 25 iunie şi 25 decembrie, inclusiv.
În cazul unei persoane juridice străine, care în cursul unui an fiscal înfiinţează sau desfiinţează o reprezentanţă în România, impozitul datorat pentru acest an se calculează proporţional cu numărul de luni de existenţă a reprezentanţei în anul fiscal respectiv.
Important! Persoana juridică străină care datorează impozitul pe reprezentanţă are obligaţia de a depune o declaraţie anuală la autoritatea fiscală competentă, până la data de 28, respectiv 29 februarie a anului de impunere.
Persoanele juridice străine, prin reprezentanţele înfiinţate în România, nu sunt abilitate să facă fapte de comerţ, aceste reprezentanţe neavând calitatea de persoană juridică. Reprezentanţele sunt obligate să conducă evidenţa contabilă prevăzută de legislaţia în vigoare din România.
*
Bază legală: art. 122 din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificările şi completările ulterioare.