PROTEST ANTI-ACTA


• sâmbătă, 25 februarie, la ora 14.00, în Centru, „la Ceas”

Tinerii din Râmnicu Vâlcea s-au mobilizat pe reţelele de socializare online şi s-au alăturat protestelor ce au loc, de luni de zile, la nivel naţional şi internaţional, împotriva tratatului ACTA, semnat recent şi de reprezentanţii României fără punerea lui în dezbatere publică. Sâmbătă, 25 februarie, începând cu ora 14.00, ei se vor strânge pentru a doua oară în municipiul reşedinţă de judeţ (prima dată a fost în data de 11 februarie) pentru a protesta paşnic împotriva ACTA, simultan cu alte mii de tineri din majoritatea oraşelor importante din ţară. Protestul este autorizat de Primăria Râmnicu Vâlcea şi este apolitic. Obiectivele iniţiativei sunt, pe de o parte, să convingă autorităţile naţionale să se retragă din acest proiect menit a îngrădi, printre multe altele, dreptul la liberă exprimare, intimitate şi acces la informaţii de larg interes, sub masca protejării drepturilor de autor şi să voteze împotriva ratificării lui în Parlamentul European, în vară. Pe de altă parte, iniţiatorii se străduiesc să trezească în rândul consumatorilor de servicii de internet spiritul civic de atenţionare publică a celor care, în loc să protejeze cetăţenii, vor pune milioane de persoane neavizate (în majoritate tineri cu vârste sub 18 ani, dar nu numai) în braţele marilor corporaţii veşnic avide de câştiguri fără scrupule.

Protestele în stradă reprezintă doar o etapă graduală dintr-un proiect mai amplu. Până în prezent, din resurse proprii, organizatorii au realizat şi distribuit în oraş (pe stradă, dar şi în licee şi universităţi) invitaţii şi mici materiale informative. Urmează să fie atrase şi entităţi civice pentru organizarea de dezbateri, pentru a da o şansă cât mai multor persoane să se informeze, să-şi formeze o opinie şi să şi-o exprime în timp util.

Un mic grup de tineri (studenţi, elevi, angajaţi, mici întreprinzători) au avut ad-hoc iniţiativa protestului, la Râmnicu Vâlcea. Sâmbătă, în Centrul Râmnicului, „la Ceas” sunt aşteptaţi toţi cei cărora le pasă de viitor, de libertatea de informare şi exprimare şi se opun tendinţei globaliste de control a individului.