Regal al melosului autentic şi al moralei creştine


Morala creştină este laitmotivul cărţii preotului vâlcean Dumitru Popa. Este, de fapt, o chemare a slujitorului Domnului şi al Altarului mai ales către generaţia tânără, spre cunoaşterea muzicii adevărate, autentice, extrasă din seva valorosului filon cultural stră­moşesc. Autorul creează şi promo­vează opere celebre, toate constitu­ind o „muzică a îngerilor” care pot înnobila sufletele oamenilor care pot, prin parcurgerea acestui volum, să deprindă dragostea pentru viaţa du­hov­nicească, lucru esenţial pentru mântuirea lor. Această muzică face ca sufletele să vibreze şi să se apropie mai mult de Dumnezeu.

Preacucernicul Părinte Dumitru Popa a strâns în acest volum: „Cânte­cele inimii” – melosul popular –, „Cântece de suflet” – melodii religi­oase, patriotice, dar şi muzică clasică, folclorică şi romanţe – şi „Cântece expirate”, aşa cum, cu multă sme­renie, numeşte creaţiile muzicale personale, toate acesta reprezentând valori ale genului care se dezic total de cântecele de proastă factură care circulă astăzi în rândul tinerilor.

Cartea aceasta s-a născut din dragostea fierbinte a Părintelui Popa pentru Dumnezeu, îngemănat în Sfânta Treime, şi din dorinţa de ai aduce pe enoriaşii săi la un nivel su­perior de evoluţie spirituală, de ai de­ter­mina să-şi însuşească adevăra­tele valori cultural-spirituale ale vieţii care sunt tot mai puţin promovate într-o lume globalizată.

Autorul îmbină, în mod fericit, cântările bisericeşti cu melosul popu­lar românesc, aşa cum Biserica a fost într-o permanentă legătură cu satul românesc, cu obiceiurile şi tradiţiile lui şi ne convinge că numai însoţiţi de prezenţa benefică a cântecului, care îşi are rădăcinile în pământul fertil al patriei, viaţa noastră poate se fie mai frumoasă, iar mântuirea sufletului poate să devină o certitudine.

Autorul deschide lucrarea sa cu personalitatea marelui artist al popo­rului – Ion Dolănescu –, „regele cân­te­cului popular românesc”, prea repede plecat dintre noi şi cu un cântec creat special de autor în memoria lui: „Am pierdut vocea de aur”. Printre partiturile şi versurile unor personalităţi ale culturii naţionale şi locale, alături de textele de istorie şi cultură muzicală, se află şi cântece franţuzeşti, elveţiene, arii ale unor compozitori celebrii precum Brahms, Mozart, Chopin, Beethoven etc.

Creaţiile părintelui Popa sunt din cele mai diverse – de la cântecele popu­lare la cântările bisericeşti – folo­sitoare şcolarilor de seminar, studen­ţilor de la teologie, preoţilor şi publi­cului larg. În cartea sa, autorul inse­rează înţeleptul îndemn al marelui com­pozitor Ludwig van Beethoven: „Muzica trebuie să fie scânteia ce aprinde focul în spiritul omenesc”. În demersul său, autorul şi-a însuşit cuvintele savantului Nicolae Iorga: „La noi, românii, întâi se aud cânte­ce­le şi apoi se aude soarele”, de aceea întâlnim în paginile sale cele mai fru­moase colinde, hore, sârbe care fac parte din tezaurul folcloric românesc, valori inestimabile ale patrimoniului cultural universal.

Muzica şi versurile compuse de preotul Dumitru Popa, au darul de a te trezi la viaţă, o viaţă plină de bucurie, iubire şi de lumină, contrastantă cu acel cotidian searbăd al speranţelor clădite pe deşertăciuni precum dra­gos­tea de arginţi şi goana după îna­vu­ţire, distracţiile care tind spre destră­bălare, la un mod de viaţă care duce omenirea în pragul dezastrului.

Creaţiile slujitorului Domnului vin ca o salvare a societăţii, ca o vind­e­care a ei şi cheamă credincioşii la o viaţa plină de melodie, o viaţă întru Hristos, cu multe satisfacţii. Am par­curs cu multă bucurie aceste pa­gini şi sper ca darul bibliofil al părin­te­lui Du­mi­tru Popa să-şi găsească loc în su­fle­tele cât mai multor semeni ai noştri.

prof. dr. Florin Epure,

directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Vâlcea