Protecție socială mai bună pentru personalul de pe liniile aeriene și persoanele care lucrează pe cont propriu în străinătate


Conform noilor reglementări UE referitoare la coordonarea sistemelor de securitate socială adoptate miercuri, pentru însoțitori de zbor, stewarzi și piloți se vor aplica prevederile legislative referitoare la securitatea socială din țara în care, în mod obișnuit, își încep și termină munca. Noile reglementări clarifică, de asemenea, și accesul la ajutoarele de șomaj pentru persoanele care lucrează pe cont propriu în străinătate.

„Noile reglementări vor îmbunătăți funcționarea pieței unice prin mărirea protecției sociale pentru un număr mai mare de lucrători mobili din Uniunea Europeană cum ar fi membrii echipajelor de zbor sau persoanele care lucrează pe cont propriu în străinătate” a declarat Milan Cabrnoch (ECR, Republica Cehă), responsabil pentru adoptarea de către Parlamentul European a acestor prevederi legislative. Rezoluția a fost adoptată cu 540 voturi pentru, 19 împotrivă și 30 abțineri.

Odată cu noile prevederi se introduce conceptul de „loc de origine” pentru a garanta membrilor echipajelor de zbor accesul la drepturile de protecție socială. „Locul de origine” este locul în care piloții și însoțitorii de zbor „își încep și termină în mod normal perioada de activitate” și unde „operatorul aerian nu este responsabil pentru cazarea membrilor echipajului”.

Până acum, lipsa anumitor prevederi în legislația europeană a permis unor operatori aerieni low-cost să aplice sisteme de protecție socială ce pot fi considerate oneroase, fără a ține seama de locul de origine al membrilor echipajelor.

Ajutor de șomaj pentru persoanele care lucrează transfrontalier pe cont propriu

Noile reglementări clarifică, de asemenea, situația persoanelor care lucrează transfrontalier pe cont propriu (acele persoane care se întorc în țara de origine cel puțin odată pe săptămână) în ceea ce privește accesul la ajutoarele de șomaj.

Dacă o persoană care lucrează pe cont propriu într-o altă țară a Uniunii Europene contribuie la schema de ajutor de șomaj a acelei țări, apoi se întoarce în țara de origine unde nu există ajutor de șomaj pentru persoanele care lucrează pe cont propriu, atunci țara în care această persoană a lucrat va trebui să plătească ajutorul de șomaj, menționează textul.

Informaţii oferite de consilierii de comunicare ai Centrului EUROPE DIRECT Vâlcea.