Procedura de autorizare a activităţii de schimb valutar


Direcţia Generală a Finanţelor Publice Vâlcea informează că, în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 838/12.12.2012, a fost publicat Or­dinul viceprim-ministrului, ministrul Finanţelor Publice nr. 1.659/2012, pentru modificarea şi completarea Ordinului viceprim-ministrului, minis­trul Finanţelor Publice, nr. 664/2012 pri­vind autorizarea şi/sau înregis­trarea entităţilor care desfăşoară activităţi de schimb valutar pe teritoriul României, altele decât cele care fac obiectul supravegherii Băncii Naţionale a României.

Prin actul normativ precizat mai sus, a fost aprobat, pe lângă celelalte documente necesare autorizării acti­vi­tăţii de schimb valutar, modelul de­claraţiei notariale pe propria răspun­dere a administratorului sau repre­zen­­tantului legal al Societăţii Co­mer­ciale din care să rezulte provenienţa disponibilităţilor băneşti în moneda naţională şi/sau valute cotate în suma de 75.000 euro, model prevăzut în Anexa nr. 8 la Ordinul nr. 664/2012.

Potrivit noilor reglementări, do­va­da existenţei disponibilităţilor băneşti în moneda naţională şi/sau valute cotate în echivalent de minimum 75.000 euro atât la înfiinţare, cât şi pe parcursul desfăşurării activităţii de schimb valutar se face printr-un extras de cont bancar în original, eli­be­rat cu cel mult 5 zile lucrătoare îna­inte de data depunerii solicitării de autorizare. La stabilirea nivelului disponibilităţilor băneşti în echivalent euro vor fi utilizate cursurile de schimb ale pieţei valutare comunicate de Banca Naţională a României în fiecare zi de joi. Acest curs de schimb se utilizează pe toată durata săptă­mâ­nii următoare pentru stabilirea nive­lului disponibilităţilor băneşti în echi­valent euro în cursul acelei săptă­mâni.

Pentru obţinerea codului statistic pentru cel puţin un punct de schimb valutar al unei entităţi autorizate, care deţine la data depunerii cererii autori­za­ţiei cel puţin un cod statistic pentru un punct de schimb valutar, admi­nis­tra­to­rul/reprezentantul legal al entităţii care intenţionează să organizeze şi să desfăşoare activitate de schimb va­lutar trebuie să facă dovada exis­ten­ţei disponibilităţilor băneşti în mo­neda naţională şi/sau valute cotate în echivalent de minimum 75.000 euro.

La momentul depunerii cererii, do­vada se face printr-un extras de cont bancar în original, eliberat cu cel mult 5 zile lucrătoare înainte de data depunerii cererii şi/sau copie certi­ficată de societate ca fiind conformă cu originalul a registrului de casă din ultima zi lucrătoare anterioară depu­nerii cererii, pentru toate punctele de schimb valutar autorizate pe numele societăţii în cauză.

Nu se acordă autorizaţie de schimb valutar în situaţia în care entitatea şi/sau asociaţii, acţionarii semnificativi şi reprezentanţii legali ai acestora au săvârşit fapte sancţionate de legile fiscale, financiare, vamale, precum şi de cele care privesc disciplina financiară, fapte care se regăsesc în cazierul fiscal.

Comisia de autorizare a activităţii de schimb valutar poate dispune anu­larea autorizaţiei atunci când entităţile nu dispun  de disponibilităţile băneşti în moneda naţională şi/sau valute cotate în echivalent de minimum 75.000 euro la cursurile de schimb ale pieţei valutare comunicate de Banca Naţională a României în fiecare zi de joi.