Priviți, cine denigrează România!(II)
După multe peripeții, Ion Gavrilă ajunge în munții Făgăraș, unde formează o formație de luptă anticomunistă, numită de către securitate „Banda Gavrilă Ogoranu”, motiv pentru care, în 1951, Tribunalul Militar din Brașov îl condamnă la moarte în contumacie. Zece ani trăiește cu camarazii lui de luptă în ascunzători numai de ei știute. În 1958, coboară din munți și mai trăiește, încă 19 ani, acoperit de către românii adevărați. Printr-o neglijență, în 1977 este prins, arestat și închis de Securitate. Pedeapsa nu mai poate fi executată, deoarece se prescrisese. A fost lăsat în libertate prin intervenția președintelui Americii, Nixon.
După 1989, românii au putut cunoaște activitatea și lupta eroică a lui Ion Gavrilă Ogoranu, cel mai cunoscut luptător din Rezistența armată anticomunistă, din cele 6 volume scrise de el, „Brazii se frâng, dar nu se îndoiesc”, dar și din filmele care s-au realizat, unele chiar cu participarea eroului. Atunci când doamna Monica Macovei a ajuns ministru democrat al Jusțitiei române, după 2004, bătrânul, de 81 de ani, Ion Gavrilă Ogoranu se duce să-i ceară deschiderea unui proces pentru „anularea pedepsei cu moartea”, pe care i-o dăduse justiția comunistă. Ministrul Monica Macovei îl sfătuiește pe erou să facă o cerere de grațiere, la care Bădia Ogoranu îi răspunde că, prin această cerere, ar însemna că el își recunoaște pedeapsa dată de justiția comunistă, ca fiind îndreptățită. „Nu pot face o asemenea cerere – i-a spus răspicat fostul condamnat la moarte – dumneavoastrtă, ca Ministru al justiției, aveți obligația să redeschideți un proces care să anuleze această pedeapsă mârșavă; și nu numai pentru mine, ci pentru toți condamnații politic în regimul comunist.” Bineînțeles, au fost vorbe neînțelese de doamna Macovei, pe care nu le-a luat în considerare. Cererea Bădiei Ogoranu, figură emblematică în rezistența anticomunisă armată, n-a avut niciun rezultat la Ministerul Justiției condus de Monica Macovei. Și astfel, eroul național Ion Gavrilă Ogoranu, liderul partizanilor anticomuniști din Munții Făgăraș, încetează din viață în anul 2006, la venerabila vârstă de 83 de ani, condamnat pentru a doua oară la moarte, de această dată de un cancer galopant de prostată. A fost înmormântat, fără onoruri naționale, în comuna de adopție, Sântimbru – Galțiu, județul Alba, unde a fost ținut în secret, mulți ani, de soția sa Ana Gavrilă Ogoranu, și ea mare luptătoare anticomunistă. În 2001, Ana Gavrilă a solicitat unei Comisii speciale, îndrituite de lege, să i se acorde calitatea de luptător în rezistența anticomunistă. La sfârsitul lui februarie 2006, a fost înștiințată că i se respinge cererea, întrucât cazul său nu era prevăzut de lege. Soții Gavrilă au trimis doamnei Monica Macovei, ministrul Justitiei – căruia i se subordona Comisia specială pentru acordarea calității de luptator –, o scrisoare deschisă, în care își manifestau manifestat pentru refuzul rușinos. Ministrul nu a răspuns.
Iată cine este, stimați prieteni cititori, adevărata Monica Macovei, europarlamentar român și membru de vază al Partidului Democrat Liberal: nu numai o defăimătoare a țării sale, România, ci și cea care a întors spatele unor bravi luptători din rezistența anticomunistă!