Portalul cu aplicaţii pentru IMM-uri a fost lansat


Potrivit CCI Vâlcea, portalul prin care întreprinderile mici şi mijlocii (IMM) au acces gratuit la informaţii şi servicii publice permite firmelor să utilizeze online registre de casă şi calculatoare de taxe şi servicii. Cele peste 500.000 de IMM-uri înregistrate în România pot accesa un portal securizat care le oferă acces la o gamă largă de informaţii şi servicii publice.

Noul site poate fi accesat la adresa: imm.msinf.ro/, însă pentru a beneficia de aplicaţiile disponibile, firmele trebuie să se înregistreze cu un ID de utilizator şi o parolă. Conform unui comunicat recent al Ministerului Comuni­caţiilor, portalul interconectează bazele de date ale mai multor instituţii publice: Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, Ministerul Finanţelor, Ministerul Muncii, Agenţia pentru Agenda Digitală a României, Ministerul Adminis­tra­ţiei şi Internelor, Agenţia pentru Implementarea Proiec­telor şi Programelor pentru IMM-uri şi Poşta Română (AIPPIMM).

„Înainte de lansarea în mediul online, portalul a trecut toate testele de securitate şi poate susţine un număr de 296.000 conturi de utilizator. Accesul IMM-urilor şi al admi­nistraţiilor publice în sistem se va face securizat după înrolarea în portal cu user şi parola”, precizează Camera de Comerţ şi Industrie Vâlcea.

Portalul oferă întreprinderilor mici şi mijlocii un instrument util pentru facilitarea interacţiunii cu statul şi simplificarea fluxurilor de afaceri, care se traduc, în ultimă instanţă, în reduceri ale costurilor acestora.

Aplicaţiile au fost dezvoltate pornind de la nevoile identificate ale IMM-urilor, împreună cu instituţiile parte­nere, precum şi de la analizarea celorlalte platforme astfel încât să nu existe suprapuneri, ci completări. În plus, lista aplicaţiilor care se vor regăsi în portal la lansarea acestuia va putea fi extinsă deoarece platforma permite dezvoltări ulterioare şi interconectări cu alte platforme.

Site-ul cuprinde 31 de aplicaţii destinate IMM-urilor şi administraţiei publice, care sunt grupate în trei categorii, în funcţie de domeniul de interes: Business to Business (B2B) – aplicaţii şi instrumente de lucru dedicate activităţii specifice IMM-urilor: aplicaţii de ofertare, aplicaţii finan­ciare, de lucru colaborativ, managementul de documente; Government to Business (G2B) – aplicaţii pentru autorită­ţile locale şi centrale cu scopul livrării serviciilor publice şi de informare pentru utilizatorii IMM-uri prin intermediul mijloacelor electronice în mod organizat; Government to Government (G2G) – aplicaţii de raportare, acces rapid şi structurat la informaţii pentru aparatul de stat.

Din categoria Business to Business, firmele au acces gratuit la aplicaţii care realizează automat un site propriu, la serviciul GIS pentru obţinerea de rapoarte, la catalogul şabloane de documente precompletabile pe baza profilului firmei, de asemenea se pot abona la serviciile SEAP pe baza de coduri CPV şi pot utiliza online un registru de casă, un calculator de taxe şi servicii.

În schimb, aplicaţiile din celelalte două categorii (Government to Government şi Governement to Business) sunt destinate partenerilor proiectului, pentru realizarea de rapoarte şi sinteze pe baza datelor disponibile în bazele de date ale IMM-urilor.

Printre aplicaţiile din cadrul acestor secţiuni se nu­mără: verificare nume firmă, calendar de evenimente rele­van­te pentru IMM-uri, verificare insolvenţi/falimen­tari/inac­tivi, centralizare surse de finanţare şi programe gestionate de AIPPIMM, obţinere online de rapoarte nece­sare politicilor ministeriale pe baza indicatorilor bilan­ţieri semestriali, validare periodică status persoane cu diza­bilităţi, avizare electronică pentru operatori de mesagerie.

Cereri de rambursare online pentru OIPSI: cererile de rambursare derulate prin proiectele cu finanţare din fonduri europene şi raportarea acestora către OIPSI. IMM-urile vor introduce datele primare şi li se vor genera automat cererile de rambursare completate, pentru că din experienţa de până acum, s-a constat că multe erau gre­şite astfel încât trebuiau retrimise spre a fi refăcute impli­când deplasări repetate ale beneficiarilor la sediul OIPSI.

Verificare nume firmă: acesta este un serviciu de veri­ficare a disponibilităţii numelor de firmă şi redirecţio­narea către site-ul ONRC pentru finalizarea tranzacţiei (rezervare nume etc.). Prin acest serviciu bazat pe intero­perabilitatea cu bazele de date ale ONRC, poate fi verifi­cată disponibilitatea numelor de firmă. De aseme­nea, datorită unui anumit algoritm se obţine un scor de potrivire care indică similitudinea cu alte nume de firme sau mărci.

Verificare insolvenţi/falimentari/inactivi: serviciul veri­fică firmele către care s-a deschis procedura de insol­ven­ţă/au cerut falimentul/sunt declarate inactive. Aceasta apli­caţie se va interconecta cu bazele de date ale Agenţiei Na­ţionale de Administrare Fiscală şi ONRC, fiind utilă, în pri­­mul rând, instituţiilor publice (întrucât permite efectua­rea de verificări încrucişate care sunt utile unor instituţii pre­­cum AIPPIMM, reducând timpul pierdut în comunica­rea cu alte instituţii precum ANAF şi ONRC), dar şi IMM-urilor.

Abonare la servicii SEAP pe baza codurilor CPV: prin intermediul acestei opţiuni se pune la dispoziţia uti­liza­to­rilor o secţiune privind anunţurile de licitaţii existente pe SEAP, filtrate după codurile CPV. Prin această apli­caţie, se va putea urmări orice licitaţie din Sistemul Electronic de Achiziţii Publice pe baza codului CPV. SEAP va notifica automat toate modificările din sistem referitoare la stadiul licitaţiei aferente codului CPV introdus. Această aplicaţie a fost dezvoltată împreună cu Agenţia pentru Agenda Digitală a României.

Catalog produse financiare destinate IMM-urilor: prin acest serviciu, instituţiile bancare şi financiare îşi vor putea anunţa programele şi ofertele financiare dedicate IMM-urilor sau care sunt de interes pentru activitatea acestora. Până în prezent, în sistem s-au înscris Raiffeisen Bank şi CEC Bank.

Validare statut persoane cu dizabilităţi: aplicaţia oferă în mod securizat şi controlat asistenţă instituţiilor publice, conform protocoalelor instituţionale, pentru validarea anumitor informaţii, cum ar fi statutul persoanelor cu dizabilităţi. Aplicaţia va fi integrată cu bazele de date ale Ministerului Afacerilor Interne (MAI) şi inter-operabilă cu bazele de date ale Ministerului Muncii. Prin aceasta aplicaţie, utilă îndeosebi Ministerului Muncii, MAI va verifica şi va valida CNP-urile persoanelor cu dizabilităţi aflate în baza de date a Ministerului Muncii către care acesta din urmă trebuie să efectueze plăţi.

Centralizator cu surse de finanţare şi programe: prin intermediul Portalului interoperabilitate pentru IMM-uri se realizează o centralizare a informaţiilor privind programe­le gestionate de Agenţia pentru Implementarea Proiec­telor şi Programelor pentru IMM-uri (AIPPMM) şi facili­tăţile oferite prin aceste programe. Astfel, orice IMM înrolat are la dispoziţie lista proiectelor şi programelor de finanţare oferite de AIPPMM.

Avizare electronică pentru operatori de mesagerie: Serviciul de informare electronică a IMM-urilor înştiin­ţea­ză firmele la sosirea unui obiect de mesagerie, în funcţie de furnizorul la care acesta este abonat. Poşta Română este operatorul care s-a înscris până în prezent în sistem. Alte servicii dezvoltate în parteneriat cu Poşta Română sunt gestiunea colaborativă adrese utile, nomenclatorul stradal unic/coduri poştale, catalogul de abonare la publicaţii.

Lista celor 31 de aplicaţii a fost definită în urma desfăşurării unor consultări cu instituţiile publice implicate în procesul de înfiinţare, funcţionare şi închidere al unui IMM, pe baza nevoilor acestora, care au implementat platforme şi portaluri de informare şi servicii destinate IMM-urilor şi care au răspuns pozitiv apelului Ministerului Comunicaţiilor de a propune şi a colabora pentru realizarea de aplicaţii pentru acest portal.