POP, şanse de revenire la normal


• Plăţile prin Programul Operaţional de Pescuit (POP) ar putea fi deblocate la începutul lunii iulie 2012, dacă autoritatea de audit va confirma, în aceste zile, funcţionarea satisfăcătoare a sistemului

Enterprise Europe Network, din cadrul CCI Vâlcea, anunţă că Plăţile prin Programul Operaţional pentru Pes­cuit sunt întrerupte din 13 ianuarie 2012, pentru o perioadă de 6 luni, România riscând să intre în suspendare de plăţi pe acest program, dacă deficienţele nu vor fi corectate până pe 13 iulie 2012. Într-o eventuală a treia fază ar urma să fie impuse şi penalităţi statului român.

Termenul de şase luni acordat de Comisia Europeană pentru remedierea deficienţilor constatate în sistem se împlineşte în curând, la 13 iulie 2012. E vorba de fraudă şi de iregularităţi. Ministerul de resort a lucrat cu autoritatea de audit pe un plan de acţiune pentru remedieri, strict pe sesizările şi sugestiile autorităţii de audit şi se aşteaptă certificarea faptului că sistemul funcţionează satisfăcător. Sigur mai sunt măsuri în derulare, nu le poţi face în scurt timp şi aici vorbim de reevaluarea unor proiecte. Speranţa e ca săptămâna aceasta autoritatea de audit să confirme funcţionarea satisfăcătoare a sistemului, iar la începutul lunii iulie vor fi deblocate plăţile” ne-a dezvăluit Lidia Giosan.

În prezent, prin Programul Operaţional pentru Pescuit au fost efectuate plăţi către beneficiari de la bugetul de stat de 60 milioane euro, sumă care nu a fost încă rambursată de la bugetul UE. Potrivit scrisorii transmise de Comisia Europeană, statul înregistrează erori şi nereguli în procesul de selecţie a proiectelor depuse, dar şi deficienţe în separarea funcţiilor şi atribuţiilor din cadrul Autorităţii de Management pentru POP (AM-POP).

România beneficiază, până în 2013, de peste 307,618 milioane euro prin POP pentru finanţarea investiţiilor în domeniul pescuitului, acvaculturii şi procesării, din care 230,714 milioane euro reprezintă asistenţa UE prin Fondul European pentru Pescuit (FEP), iar diferenţa este asigurată din bugetul naţional.