„Politizarea APAVIL înseamnă dispariţie!”


• crede Minodor Căpăţânescu, liderul sindicatului „VITAL APA” din cadrul APAVIL

Debutul de an stă sub semnul unor frământări sindicale tot mai intense, iar ceea ce a mai rămas din economia vâlceană a dus sau e pe cale să ducă la proteste de stradă. Pe fundalul unei atmosfere tot mai încărcate, zvonurile despre bătălia pentru fotoliul de director al APAVIL promit noi scântei, iar sindicatul cel mai proeminent al unităţii se declară gata de… orice.

Domnule Căpăţânescu, se ascute lupta de culise a useliştilor pentru conducerea APAVIL. Ce ar trebui să înţelegem din toată această avalanşă de zvonuri şi intrigi?

Că mai rămăsese un ultim os de ros pe care băieţii nu reuşiseră să-l dea pe gât… Cam asta e situaţia! Cel puţin aşa o văd eu, pentru că, în fond, care e treaba şi cu APAVIL-ul acesta?! E vorba de o ultimă şansă pentru economia vâlceană şi aia trebuia sugrumată, nu? Adică, după 20 de ani în care n-au creat un loc de muncă şi n-au adus un investitor, aleşii noştri n-aveau cum să nu-şi îndrepte atenţia spre ultima unitate unde mai erau ceva perspective. Asta se întâmplă în aceste zile, se trage cortina, domnul meu! Se stinge lumina peste Vâlcea…

Aşa de tragică este situaţia?

Păi, nu vedeţi tot tabloul, contextul actual, în care TOTUL trebuie închis?! În care nimic din ceea ce mai producea această ţară nu mai corespunde, nu mai e viabil şi trebuie închis? Vâlcea nu face excepţie; mai rămăsesem noi, şi a venit şi rândul nostru. Iată, a venit şi rândul nostru să trăim drama disponibilizărilor şi restructurărilor… Deja, aud că se vorbeşte de minim 15% din oameni daţi afară, de diferite planuri şi proiecte aduse în discuţie pentru societate. Te cruceşti, de parcă e vorba de Titanic nu despre o societate profitabilă…

Care e reacţia sindicatului?

Deocamdată, mare lucru nu putem face pentru că e vorba de zvonistică şi intoxicări de zi cu zi numai că omul de rând din APAVIL tremură când aude că vine unul sau altul, numit politic, şi primul lui gând e să dea oameni afară cu sau fără vreun motiv. Eu mă tot mir că, după 20 ani în care am păţit-o tot mai grav, aceste numiri politice rămân la ordinea zilei. Vă spun cu mâna pe inimă, cât ne mai trebuie să ne învăţăm odată minte?! Trebuie să ne autodistrugem definitiv ca să ne trezim la realitate?!

Bun, şi atunci…

În acest moment, vă pot informa că avem peste 500 de semnături strânse din rândul celor aproximativ 600 de membri de sindicat prin care am primit mandat să ne opunem prin orice mijloace disponibilizărilor, dar şi politizării socie­tăţii. Dacă va fi nevoie de proteste sau de orice altă armă sindicală, puteţi fi sigur că nu vom face rabat!  Oamenii au fost cei care s-au speriat când au auzit că PNL-ul vrea să preia conducerea unităţii şi să dea afară 15% din personal dintr-un foc. Lor li se datorează această iniţiativă şi din câte semnale primesc temerea lor cea mai mare este că politizarea va duce la dispariţia APAVIL!