Poliţiştii, ocupaţi „la maxim” în ultimele zile


Accident rutier pe bulevardul Pandurilor din Râmnicu Vâlcea

 

Luni, 17 martie, în jurul orei 16.00, Mircea I. de 26 ani, din comuna Prundeni,  a condus un autoturism pe bulevardul Pandurilor din Râmnicu Valcea. La o intersecţie, bărbatul nu a respectat semnificaţia indicatorului „cedează trecerea”, şi nu a acordat prioritate de trecere unui autoturism condus de Radu N., de 20 ani, din municipiu. Cele două autovehicule au intrat în coliziune. În urma impactului, a rezultat rănirea numiţilor Radu N., diagnostic – contuzie coloană cervicală şi bazin, și Ioan S., diagnostic – TCF și fractură piramidă nazală. În urma testării conducătorilor auto cu aparatul etilotest, rezultatele au fost negative.

 

Amendat pentru că a înjurat polițiștii

 

În seara zilei de duminică, poliţiştii din comunele Laloşu şi Făureşti au oprit pentru control un autoturism condus de către un bărbat din comuna Laloşu. În timp ce acesta prezenta documentele solicitate, un pasager de pe bancheta din spate, aflat sub influenţa băuturilor alcoolice, a devenit recalcitrant. Acesta a adresat injurii şi alte cuvinte jignitoare la adresa poliţiştilor. Pentru fapta sa, persoanei în cauză i s-a solicitat să însoţească poliţiştii la sediul postului de poliţie. Întrucât a refuzat şi a continuat să adreseze injurii şi a avut un comportament violent, s-a procedat la încătuşarea acestuia. Bărbatul a fost condus la sediul Postului de Poliţie Laloşu, unde a fost legitimat şi sancţionat contravenţional conform Legii 61/1991R cu amendă în valoare de 1.000 lei. În cazul de față este vorba despre Aurel D., de 52 ani, domiciliat în comuna Laloşu.

 

Poliția lansează o atenționare pentru prevenirea furturilor din locuinţe

 

Considerăm că este util să vă reamintim ca este nevoie să vă luaţi unele măsuri de protecţie privind securitatea propriei locuinţe şi a bunurilor personale pe parcursul perioadei în care sunteți plecaţi. Hoții pot oricând să vă caute acasă.

Pentru a preveni transformarea dvs. într-o victimă a „spărgătorilor” de locuinţe, Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul IPJ Vâlcea, vă recomandă:

La plecarea de la domiciliu verificaţi dacă aţi încuiat uşa locuinţei; în cazul caselor la curte si a apartamentelor aflate la parter unde este posibil accesul prin escaladare este necesar sa va protejaţi ferestrele cu grilaje metalice ale căror capete de prindere sa fie încastrate în zid, iar spațiile dintre bare să fie de dimensiuni mici;

Uşa de acces să fie prevăzută cu două încuietori, având sisteme de chei diferite, şi cu lanţ de siguranţă;

Solicitaţi administratorului să asigure permanent iluminatul scărilor şi a liftului;

Uşile de acces în imobil să fie închise! Deşi există interfon montat la multe imobile, proprietarii lasă de regulă una din uşile de acces (de regulă cea din spate) deschisă, astfel încât interfonul este ca şi inexistent;

Învăţaţi copiii să nu lase cheia locuinţei sub preşul de la uşă şi să reziste tentaţiilor venite din partea persoanelor care, sub diverse motivaţii, doresc să pătrundă în locuinţă;

Aveţi grijă ca, în imobil, bunurile de valoare care au dimensiuni mici  (bani, bijuterii) să fie păstrate în locuri greu accesibile, evitându-se „ascunzătorile” tradiţionale (şifonier, sertare, bibliotecă);

În cazul achiziţionării de aparatură electronică, nu depozitaţi ambalajele acesteia la vedere. Poate fi un indiciu clar pentru spărgători că acestea există în imobilul dvs.;

Toţi locatarii să cunoască numele agentului de proximitate în a cărui zonă de competenţă se află şi numărul de telefon al acestuia.

Pentru că nici o recomandare nu este eficientă dacă ea nu este pusă în practică, apelăm pe această cale la spiritul civic al oamenilor să cunoască numele agentului de proximitate în a cărui zonă de competenţă se află şi numărul de telefon al acestuia şi să sesizeze de urgenţă POLIŢIA la 112 dacă observă persoane străine în preajma locuinţelor.

Totodată, o atenţie sporită trebuie să o aibă şi proprietarii de cabane, case de vacanţă sau case nelocuite. Aceștia trebuie să aibă un sistem suplimentar de protecţie, pe lângă încuietoarea de la uşă, (ex. grilaj metalic, sistem de supraveghere video, alarmă). Este recomandat să fie evitată păstrarea lucrurilor de valoare în aceste imobile.

Nici mediul rural nu este ocolit de persoanele care comit astfel infracţiuni. Felul în care se comit furturile în această zonă are un specific aparte. Aici discutăm despre grupuri de persoane care se deplasează cu autoturisme şi se opresc acolo unde sesizează că pot avea acces în scopul achiziţionării unor produse. După intrarea în spaţiul de unde urmează să-şi însuşească în mod fraudulos diverse valori, grupul de persoane se dispersează, reuşind astfel să distragă atenţia proprietarului respectivului imobil sau, mai frecvent, proprietarul spaţiului comercial.